Personeel

Cateringmedewerkers willen meer waardering

Werknemers in de catering zijn tevreden over hun werk, maar wensen wel wat meer waardering en betere begeleiding.

Dit bijvoorbeeld tijdens de inwerkperiode. Ook de gang van zaken rond contractwisselingen kan volgens de cateringmedewerkers een stuk beter. Dat blijkt uit onderzoek van CNV Vakmensen onder de leden die in de cateringbranche werken.

De uitkomsten zijn maandag 22 november bekendgemaakt bij de start van de 'CNV-week van de catering'.
 
Albron
Aan de leden is onder meer gevraagd hoe tevreden zij over hun eigen werkgever zijn. Albron scoort daarbij het hoogst, gevolgd door Easy Plan en SAB Catering. Uit het onderzoek blijkt verder dat de werknemers hun werk een ruime voldoende geven (7,4).

De meeste werknemers (85 procent) vinden dat de werkzaamheden goed aansluiten bij hun persoonlijke interesses. Ook de samenwerking met de collega's scoort hoog: negentig procent ervaart die als prettig.
 
Waardering

Verbeterpunten zijn er ook. Zeven op de tien werknemers vinden dat er wel wat meer waardering mag zijn voor het werk dat ze doen. Een op de drie werknemers vindt dat de begeleiding vanuit de werkgever beter kan.
 
Contracten
Kritiek is er vooral op de gang van zaken tijdens contractwisselingen. Bijna de helft van de respondenten heeft weleens een contractwisseling meegemaakt. Een op de vijf heeft dit zelfs vier keer of vaker meegemaakt.

"Een contractwisseling geeft voor werknemers vaak veel onzekerheid", zegt CNV-onderhandelaar Marieke de Vries-den Hollander. "Werkgevers doen er verstandig aan om hun werknemers in die periode zo goed mogelijk te informeren. Dat gebeurt helaas lang niet altijd, blijkt uit het onderzoek. Dat werkt demotiverend en dat is jammer."

Iets meer dan de helft (55 procent) van de werknemers geeft aan dat zij tijdens een contractwisseling op de hoogte zijn gehouden van de ontwikkelingen. Contractwisselingen pakken ook lang niet altijd goed uit: een op de vijf respondenten is weleens in functie verlaagd, terwijl een op de vier urenvermindering heeft gekregen.
 
Reiskosten
Wat veel werknemers ook dwarszit is de reiskostenregeling. De Vries-den Hollander: "Die moeten we gewoon in de cao gaan vastleggen. Nu komt het voor dat werknemers hun reiskostenregeling bij een contractwisseling kwijtraken. Dat kan zo'n honderdvijftig euro per maand schelen. Als we het in de cao regelen, zijn we daar vanaf."
 

---
Twitter-account Horeca Entree.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.
Facebook-account Horeca Entree.