In restaurant Vermeer in Amsterdam was begin december de inauguratie van het Forum Gastronicum Jonge Sommeliers.
Dit educatieve platform voor een nieuwe generatie sommeliers richt zich op de praktische invulling van het vak en vormt een concrete aanvulling op de diverse theoretische cursussen.
Het is een initiatief van The Wine and Food Association.
Baanbrekend werk
"Nederland is rijk aan professionele sommeliers die de gasten in restaurants op deskundige wijze voorzien van advies bij hun wijnkeuze", aldus een woordvoerder. "Velen zijn ervaren leermeesters die mede verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van culinair Nederland, dat inmiddels tot de top in Europa behoort."
"Zeker zo belangrijk echter is de groep jonge sommeliers die baanbrekend werk verricht, gedreven door passie, talent, leergierigheid en een enorme inzet en betrokkenheid. Hoge waarderingen van restaurants zijn niet zelden mede tot stand gekomen door het talent en elan van deze soms zeer jonge sommeliers."
Het platform
Door middel van proeverijen, workshops en open discussies kunnen jonge sommeliers op het platform hun ervaringen en meningen onderling uitwisselen. Tevens kunnen ze gebruik maken van de expertise van ervaren professionals uit binnen- en buitenland die garant staan voor kennisoverdracht op het hoogste niveau.
Het platform richt zich primair op de praktische invulling van het vak en is een concrete aanvulling op de diverse theoretische cursussen die meestal minder goed aansluiten op het hoogste gastronomische niveau, aldus The Wine and Food Association.
Daarnaast voorziet het platform in aanvullende behoeften van deze specifieke groep jonge professionals. Deels worden die ingevuld door het Nederlands Gilde van Sommeliers, waarmee het Forum Gastronomicum nauw samenwerkt.
Jaargids Wijn 2010
De inauguratie vond plaats voorafgaand aan de uitreiking van de Jaargids Wijn 2010, een uitgave van The Wine and Food Association waaraan de groep van jonge sommeliers jaarlijks een belangrijke bijdrage levert. Daar onder ook sommeliers van De Librije, De Zwethheul, ’t Brouwerskolkje
Jan van Lissum, Peter Bruins van restaurant de Bokkedoorns in Overveen, Roy Pelgrim van Cordial in Oss en Ronald Opten van La Rive in Amsterdam lichtten hun plannen toe en begeleidden de eerste proeverij en discussie die de nut en de waarde van het platform moesten aantonen.
Op de afbeelding v.l.n.r. Roy Pelgrim (Cordial), Malou Kleijne (Chapeau), Sjuul Klinkert (De Treeswijkhoeve), Jan van Lissum. Fotograaf: Govert Driessen.
Ook onze horecanieuwsbrief ontvangen? Klik hier.
Horeca Entree zit ook op Twitter.

