Het project 'Koken naar een baan' waarbij werklozen een loopbaantraject in de horeca volgen, loopt op rolletjes.
Het project is een initiatief van opleidingsinstituut Threewise, startte dit voorjaar in Den Haag en is inmiddels ook uitgerold in Rotterdam. Het helpt langdurig werklozen na een korte, maar intensieve koksopleiding aan een baan.
Plaatsing
De koks worden gedurende een maand vier dagen per week opgeleid door een ervaren leermeester in een opleidingskeuken. Na deze maand treden ze in dienst bij een werkgever en gaan ze gedurende elf maanden nog één dag per week naar de opleiding.
Werkgevers
Voor werkgevers is het aannemen van deze koks erg interessant, aldus Threewise. De eerste maand gaan de kandidaten namelijk aan de slag met behoud van de uitkering en in de maanden daarna komen ze in loondienst waarbij de werkgever de WVA kan toepassen.
Dit scheelt maandelijks tussen de twee- en vierhonderd euro aan loonkosten. Na het opleidingsjaar worden de officieel gediplomeerde koks in dienst genomen bij werkgevers met een arbeidsovereenkomst volgens de cao voor de horeca.
Selectie
Threewise-directeur Roland de Groot: "De kandidaten melden zichzelf aan, waarna ze in de selectieprocedure terecht komen. Tijdens selectiegesprekken toetsen wij hun motivatie en capaciteiten. Het zijn mensen met een langdurige WW-uitkering of in de bijstand, maar gemotiveerd en zeer kansrijk."
"Voor werkgevers is het aannemen van koks via dit project aantrekkelijk: de werkgever ontvangt zowel van het rijk als van de gemeente Rotterdam een tegemoetkoming in de loonkosten. Hierdoor worden de loonkosten effectief ongeveer gehalveerd."
"Hier staat natuurlijk wel tegenover dat de werkgever aandacht en energie moet steken in het opleiden van de kandidaat. Op 16 november zijn de eerste deelnemers gestart in hun nieuwe baan. De eerste geluiden zijn zeer positief."
Ervaringen
Het Delta Hotel Vlaardingen bijvoorbeeld heeft leerlingen van het project in dienst. Directeur Ronald Cordes: "Eerlijk gezegd zien wij als Delta Hotel alleen maar voordelen. De leerling-koks die bij ons actief zijn hebben al horeca-ervaring, ze zijn leergierig en gemotiveerd en daarnaast zijn de loonkosten lager dan gebruikelijk door de subsidieregeling."
"De aandacht en energie stoppen wij als bedrijf met liefde in de leerling. Wij vinden het leuk om mensen het vak te leren. Als gerenommeerd horecabedrijf heb je zelfs de morele plicht om leerlingen en stagiaires goed te trainen. Daar wordt onze bedrijfstak alleen maar professioneler van en creëer je continuïteit voor de toekomst."
Van der Valk
Ook het Van der Valk Hotel Ridderkerk doet mee aan het project. HR-manager Birgit Tromp: "Bij Van der Valk hebben we een lange traditie in het opleiden van leerlingen op de werkplek. Daarom sprak het project ons ook zeer aan. Wij geloven dat je koks het vak maar op één manier kan leren en dat is in de keuken."
"Verder is het een groot voordeel dat Threewise de deelnemers in hun kookstudio de basics al aanleert."
---
Twitter-account Horeca Entree.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.
Facebook-account Horeca Entree.

