Personeel

Horeca koploper onregelmatige werktijden

De horecabranche is koploper als het aankomt op onregelmatige werktijden.

Negen op de tien horecamedewerkers hebben hiermee te maken. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook in de cultuur en overige dienstverlening en in de landbouw komen de onregelmatige werktijden het relatief vaak voor.  

Meer mannen
Bijna zes op de tien personen in de werkzame beroepsbevolking hadden in 2008 te maken met onregelmatige werktijden. Werken in de avonduren of op zaterdag kwam het meeste voor, nachtwerk het minste. Mannen werkten iets vaker op onregelmatige tijden dan vrouwen, 59 tegen 55 procent.

Meer jongeren

Jongeren werkten in 2008 veel vaker op onregelmatige tijden dan ouderen. Opvallend daarbij is dat dit bij jonge vrouwen vaker voorkomt dan bij jonge mannen. Bijna zeven op de tien jonge vrouwen en iets meer dan zes op de tien jonge mannen hadden onregelmatige werktijden.

Grotere bijbanen

In de handel en in de horeca werken jonge mannen en vrouwen veel vaker op onregelmatige tijden dan hun oudere collega´s. Het gaat hierbij waarschijnlijk om grotere bijbanen als winkelbediende of kelner.

Jongeren werken in deze sectoren vooral in de weekenden en de avonden, wanneer ze geen les of college hebben. In de gezondheidszorg is hetzelfde patroon te zien. Hier gaat het uitsluitend om jonge vrouwen.


Meld u ook eens aan voor onze
nieuwsbrief.