Personeel

Horeca: minste actie voor ouder personeel

De horeca is de branche waarin de minste maatregelen worden genomen om ouderen langer door te laten werken.

Dat blijkt uit de Werkgevers Enquête Arbeid van TNO, aangehaald door het Centraal Bureau voor de Statistiek in het rapport 'Sociaaleconomische trends, 2e kwartaal 2010'.

Branches
TNO onderzocht de inspanningen die bedrijven met minstens tien werknemers verrichten om ouderen langer door te laten werken. In de horeca gebeurt dit het minst: 71 procent van de ondernemingen neemt geen maatregelen.

Daarna volgen de branches overige dienstverlening (64 procent) en zakelijke dienstverlening (61 procent). De meeste maatregelen worden genomen in de branche onderwijs (21 procent).

Maatregelen
Als gekeken wordt naar specifieke maatregelen die bedrijven nemen, dan wordt er in de horeca het meest gewerkt met extra vrije dagen: achttien procent van de onderzochte horecaondernemingen gebruikt deze maatregel.

Daarna volgen een kortere werkweek (veertien procent), aanpassing van de werktijden (dertien procent), vrijstelling van overwerk en taakverlichting (beide negen procent), deeltijd vervroegde uittreding, vrijstelling onregelmatig werk en ander takenpakket (alle vijf procent), stimuleren gezondheidsbeleid (drie procent), aanpassing werkplek (twee procent) en stimulering scholing/cursussen (één procent).
 

---
Twitter-account Horeca Entree.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.