In Ruurlo is dinsdag 15 maart de HorecaTalentendag voor Achterhoekse leerlingen. Te winnen valt een stage bij De Librije.
De dag is een initiatief van Stichting Horecatalent Achterhoek (SHA), opgericht door een aantal leermeesters uit de Achterhoek. Voor de stichting worden ze ondersteund door docenten van het Graafschap College, adviseurs van Kenwerk en vrijwilligers uit de horecabranche.
Doel van de HorecaTalentendag is de promotie van het horecavak, het horecaonderwijs en de regionale producten en diensten.
Wedstrijden
Op de dag vinden diverse vakwedstrijden plaats. Aan de hand van het niveau en het vakgebied krijgen de wedstrijddeelnemers meerdere opdrachten.
Een deel van de opdrachten wordt vooraf uitgevoerd bij het leerbedrijf, de overige opdrachten worden ter plekke volbracht.
Leermeesters
Er wordt ook een wedstrijd gehouden waaraan leerling en leermeester gezamenlijk kunnen meedoen. Zij moeten dan een smakelijk streekgerecht op tafel zetten.
Nieuw dit jaar is de baristawedstrijd. Deze wordt georganiseerd door Séverine van den Heuvel van restaurant en wijnbar La Cucina in Enschede.
De jury
Een deskundige jury zal de culinaire prestaties van de koks en de gastvrijheid van de gastheren en –vrouwen beoordelen. De hoofdprijs is een stage van een week bij Michelinsterrenrestaurant De Librije in Zwolle.
Activiteiten
Naast de vakwedstrijden zijn er tal van andere activiteiten zoals demonstraties door gerenommeerde koks en gastheren en -vrouwen uit de regio, stands met regionale lekkernijen, een workshop cocktails shaken en een horecakennisquiz.

