Personeel

HorecaVakPunt wordt uitgebreid

HorecaVakPunt breidt uit om het praktijkleren te vernieuwen en beter te laten aansluiten op de wensen van het bedrijfsleven.

Dit hebben de verschillende partijen erachter met elkaar afgesproken. Binnen HorecaVakPunt werken horecascholen en leerbedrijven samen aan goed opgeleide vakmensen voor de toekomst.

Uitbreiding
Tot nu toe richtte HorecaVakPunt zich op de mbo-opleiding tot kok en gastheer/gastvrouw (BBL niveau 2); vanaf het najaar richt het project zich ook op mbo-opleidingen op niveau 3 (BBL).

Bovendien zijn, naast restaurants, dan ook hotels en cafés met adequate BBL-opleidingen voor kok en gastheer/gastvrouw welkom als leerbedrijf én wordt HorecaVakPunt uitgebreid naar maximaal acht regio's.

Regio's
Het initiatief voor meer HorecaVakPunt-verbanden moet dan wel uit het bedrijfsleven komen, aldus Leo Bruijn, voorzitter stuurgroep van het project. "Voor zo’n verband is de medewerking van leerbedrijven uit de regio een minimumvoorwaarde. Als daaraan wordt voldaan, kan gezocht worden naar één of meerdere scholen in die regio die met de leerbedrijven willen samenwerken."

Klankbordgroepen of individuele leerbedrijven kunnen hun belangstelling kenbaar maken bij de regiocoördinatoren via het contactpunt op de website.

Partijen
HorecaVakPunt is een initiatief van sociale partners en beroepsverenigingen in de horeca en is opgericht door SVH, Gastvrijheidsgilde, Koksgilde, Gilde van Nederlandse Meesterkoks, Euro-Toques, de Société des Maîtres d'Hotels, FNV Horeca, CNV Horeca, De Unie, Kenwerk en Koninklijke Horeca Nederland.

De vier scholen in het samenwerkingsverband zijn Zadkine, ROC Amsterdam, ROC Eindhoven en Koning Willem I College. Ook zijn er tot nu toe tachtig restaurants bij aangesloten.

Het ministerie van Economische Zaken heeft het project ondersteund met subsidie uit de regeling Beroepsonderwijs in Bedrijf.  

Meer informatie
HorecaVakPunt is gestart in januari 2008. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande kennis, instrumenten en hulpmiddelen, maar ook nieuwe instrumenten en ICT-toepassingen zijn en worden ontwikkeld.

Dit heeft tot nu toe resultaten opgeleverd als een introductieprogramma voor de leerling, een leerlingvolgsysteem, een jaarlijn en de inzet van HorecaVakPuntcoördinatoren. Deze oplossingen kunnen een standaard gaan vormen voor de invulling van het praktijkleren in het competentiegerichte beroepsonderwijs in de gehele horecasector.

In Horeca Entree nummer 6 (verschijningsdatum: 9 juni) staat een uitgebreid artikel over HorecaVakPunt.