Personeel

Keiharde aanpak overtreding rookverbod

Het overtreden van het rookverbod in de horeca wordt keihard aangepakt. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is een beetje verbaasd over deze aanpak.

De CDA-ministers Hirsch Ballin van Justitie en Ab Klink van Volksgezondheid hebben samen met het Openbaar Ministerie (OM) besloten dat overtreding van het rookverbod tot een economisch misdrijf gerekend moet kunnen worden.

Sluiten of boete
Buiten het uitdelen van de 'gewone' boetes door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), wil de minister een beroep doen op de Wet op de Economische Delicten, zo meldt Elsevier. Wie vaker dan twee keer wordt betrapt, moet zijn zaak sluiten of krijgt een torenhoge boete.

Aanleiding
Klink informeerde de Tweede Kamer hierover vandaag schriftelijk, die vierkant achter zijn besluit stond. Aanleiding voor zijn besluit is de chaos rond het rookverbod. Veel cafés in Nederland staan het roken weer toe omdat ze, volgens hen, onevenredig veel inkomsten mislopen sinds 1 juli, toen het rookverbod werd ingevoerd.

Andere knelpunten
Brancheorganisatie KHN is verrast, maar wel blij iets van de minister te horen. "We hopen dat de maatregelen de chaos terugdringen." Vandaag, als de brancheorganisatie spreekt met de minister, hoopt ze ook te kunnen praten over andere knelpunten, zoals het eveneens strafbaar stellen van rokers.

Ook moet beter worden gekeken naar illegale zuipketen, vindt de vereniging. KHN wil verder dat er een compensatieregeling komt voor kleine horecaondernemers die door het rookverbod over de kop dreigen te gaan. "In het verleden zijn vaker regelingen getroffen voor ondernemers die het door bepaalde maatregelen niet meer redden", stelt de woordvoerder.

Andere orde
Stichting Red de Kleine Horecaondernemer vindt dat Klink met deze aanpassing niet werkt aan een echte oplossing. Secretaris van de stichting Wiel Maessen zegt dat het probleem is dat de kleine horecaondernemers bezwijken onder het rookverbod. "Wat Klink doet, is een economisch delict van een andere orde."

Wat de kleine horecaondernemers nu gaan doen, weet hij niet. "We hebben nog niet met onze achterban gesproken, maar ik kan mij voorstellen dat ze eerst de eerste twee boetes afwachten en daarna verder kijken."