De kwaliteit van de beroepspraktijkvorming in de horeca moet worden verbeterd, vindt staatssecretaris Marja van Bijsterveldt.
Zij deed deze uitspraak tijdens het SVH Jaardiner op maandag 18 mei in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Volgens haar is hierin een goede rol weggelegd voor HorecaVakPunt. Vorige week werd al bekend dat dit branche-initiatief wordt uitgebreid.
Afstemmen
Ook SVH-directeur Bob Schut ziet goede mogelijkheden via HorecaVakPunt, waarbij scholen en leerbedrijven in een aantal regio’s samenwerken aan beter praktijkonderwijs. Zij stemmen in nauw overleg de opleiding van de leerling op elkaar af.
250 miljoen
Van Bijsterveldt: "Voor het mbo is 250 miljoen euro extra vrijgemaakt om studenten langer vast te houden op de beroepsopleiding of op te leiden binnen het bedrijf. HorecaVakPunt kan daar een nuttige rol in spelen."
Meer aanzien
Bovendien vindt de staatssecretaris dat het beroepsonderwijs nu (nog) te weinig aanzien heeft. "Hier geldt echt: onbekend maakt onbemind. En dat terwijl we hier praten over gedreven, ambitieuze jongeren die buitengewoon trots mogen zijn op hun vakmanschap. Juist nu is goed vakmanschap belangrijker dan ooit. De vraag is hoe we dat met nog meer bezieling onder de aandacht kunnen brengen van de Nederlandse samenleving."
HorecaHelden
Hiervoor ziet Schut ook een taak weggelegd voor SVH. "Nieuw dit jaar is onze campagne HorecaHelden. Horeca-ambassadeurs dragen daarbij passievolle horecamedewerkers aan uit alle lagen van de bedrijfstak. Zij dienen als inspirator en boegbeeld voor (toekomstige) collega’s."
Op het SVH Jaardiner werd de staatssecretaris daarom ook gevraagd als horeca-ambassadeur te fungeren, een verzoek waarop zij graag inging. Schut overhandigde haar het bijbehorende speldje.
Jaardiner
Het SVH Jaardiner brengt jaarlijks politiek, bedrijfsleven en pers bij elkaar. Dit jaar stond het diner in het teken van cultuur en culinaire kunst. Zo wordt via www.horeca.nl (>Over SVH >Jaardiner) een schilderij geveild van SVH Meesterkok Edwin Vinke.
De opbrengst hiervan gaat naar een goed doel: lunchcafé De Zoetelaar in Zoetermeer, waar mensen werken met een verstandelijke beperking. Bieden kan tot en met woensdag 17 juni 2009.
Chefs d'équipe
De brigades van het diner werden geleid door vijf chefs d'équipe: SVH Meesterkok Dennis Kuipers (restaurant Vinkeles van The Dylan Hotel Amsterdam), SVH Meesterschenker Jac Wezenbeek (Proeverij Caruso in Roosendaal), SVH Wijnmeester Nic van Lokven (Restaurant Het Savarijn in Nijmegen), SVH Meestergastheer Maikel Ginsheumer (De Karpendonkse Hoeve in Eindhoven) en SVH Meesterijsbereider Frans Christiaans (Arcus College in Heerlen).
Zij werden ondersteund door leerlingen van de Sterklas van de Rooi Pannen Eindhoven, ROC Mondriaan Den Haag, Arcus College Heerlen én nationaal kampioenen Danique van Vugt en Anne Hövels.
HorecaVakPunt
In Horeca Entree nummer 6 (verschijningsdatum: 9 juni) staat een uitgebreid artikel over HorecaVakPunt.
Op de afbeelding v.l.n.r.: Schut, Hans Steenbergen en Van Bijsterveldt.

