Personeel

Succesvolle introductieweek HorecaVakPunt

Bij ROC Eindhoven was maandag 31 augustus de aftrap voor de introductieweek van HorecaVakPunt.

Het doel van deze week was de nieuwe BBL-leerlingen Kok en Gastheer/Gastvrouw met diverse workshops, bedrijfsbezoeken en presentaties voor te bereiden op hun carrière in de horeca.

Optimale match
HorecaVakPunt-coördinator Frédérique Stevens wilde de leerlingen een brede basis geven en zoveel mogelijk horeca-indrukken meegeven. Daarnaast wilde ze de leerlingen zelf ook leren kennen om een optimale match tussen leerbedrijf en leerling te kunnen zoeken.

Stevens: "Deze jongeren beginnen hun scholing door vier dagen per week te werken voor een chef-kok van een ambachtelijk leerbedrijf. Dat vergt een bepaalde mentaliteit. De leerlingen werken daarom in de introductieweek met vakkundige chef-koks. Daarnaast werken we aan etiquette en discipline. Dit zorgt voor een goede voorbereiding en een prettige kennismaking straks in het leerbedrijf."

Proeven
Tijdens de introductieweek stonden vooral praktijkindrukken centraal. Zo proefden de leerlingen bijvoorbeeld kaas met port, oesters en coquilles. Ook gingen ze langs bij een forelkwekerij, waar ze vis vingen, schoonmaakten en barbecueden.

Verder werd hen de basisbeginselen geleerd en werd verteld over zaken als hygiëne, de cao en het beroepspraktijkvormingswerkboek.

Snijtechnieken
Ten slotte waren diverse chef-koks aanwezig die de leerlingen lieten ruiken aan de kunstjes van het vak. Nationaal Kampioen Wild Koken 2009 Henri Brouwers demonstreerde enkele snijtechnieken. Brouwers: "Het gaat mij vandaag om die informele gesprekken, het snijden en productuitleg zijn bijzaak. Voor de leerlingen is het al zo’n beladen dag."

Ook aanwezig waren de chef-koks Harrie Hendriks van restaurant De Opera in Den Bosch (foto) en Jan Cremers van Maashotel Cuisine de la Meuse in Broekhuizen. Cremers: "Dit is een mooie gelegenheid om te laten zien dat ieder mes specifieke eigenschappen heeft. Bovendien kon ik uitleggen hoe mooi het vak is."

Wijnproeven
SVH Meestergastheer Leon IJpelaar van restaurant Zoetelief in Den Bosch gaf een workshop wijnproeven. "Je moet een beetje socioloog zijn in dit vak. Als gastheer heb je hersenen en handen nodig."

Groepsgevoel
Stevens genoot ervan hoe de jongeren samen bezig waren. "Toen ze binnenkwamen durfde er niet één koffie of thee te pakken. Nu zie je groepsgevoel ontstaan en angst plaatsmaken voor plezier."

HorecaVakPunt
Binnen HorecaVakPunt werken horecascholen en ambachtelijke leerbedrijven samen aan vernieuwing van het praktijkleren (BPV) met als beoogd resultaat verhoging van de kwaliteit en kwantiteit van opgeleide vakmensen in de horeca.

ROC-directeur Wichard Rops merkt het verschil. "HorecaVakPuntgroepen scoren gemiddeld 1,2 punt hoger dan reguliere klassen. En er is meer tevredenheid onder leerlingen en leermeesters."

Uitbreiding
HorecaVakPunt wordt het komend schooljaar uitgebreid naar maximaal acht regio’s en is een initiatief van de volgende sociale partners en beroepsverenigingen in de horeca: SVH, Gastvrijheidsgilde, Koksgilde, Gilde van Nederlandse Meesterkoks, Euro-Toques, de Société des Maîtres d’Hotels, FNV Horeca, CNV Horeca, De Unie, Kenwerk en Koninklijke Horeca Nederland.

De vier scholen in het samenwerkingsverband zijn: Zadkine in Rotterdam, ROC van Amsterdam, ROC Eindhoven en Koning Willem I College in Den Bosch. Alle hielden voor hun nieuwe BBL-leerlingen Kok en Gastheer/Gastvrouw een introductieweek.

Daling verzuim
Een jaar samenwerking met ROC Eindhoven leverde al een daling van het verzuim onder leerlingen op. De eerste introductiedag bleek daarbij maatgevend: vrijwel alle leerlingen waren er.


Meld u ook eens aan voor onze
nieuwsbrief.