SVH en Stichting Horeca Examens (SHE) gaan samenwerken op het gebied van Erkenning Verworven Competenties (EVC).
SVH ontwikkelt hulpmiddelen waarmee EVC-aanbieders aanwezige competenties van mensen die in de horeca werken kunnen inventariseren en waarderen, alsmede hierover rapporteren.
De door SVH ontwikkelde EVC-instrumenten zijn vanaf 1 september 2010 beschikbaar via de geaccrediteerde toetsitembank van de SHE. Vanaf dat moment kunnen de ROC’s die daartoe bevoegd zijn gebruik maken van deze instrumenten.
De samenwerking is een stap voorwaarts in de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven.
SHE
De SHE beoogt met de toetsitembank SHE een verbetering van de kwaliteit en efficiency van de examinering binnen de onderwijsinstellingen in het secundair beroepsonderwijs in de sector horeca.
Op dit moment zijn zo goed als alle Regionale OpleidingsCentra (ROC's) met een horecaopleiding aangesloten bij de SHE. De SHE zal de door SVH ontwikkelde EVC-instrumenten aanbieden aan haar leden.
EVC
EVC is een instrument waarmee kan worden beoordeeld of werkenden in de horeca in aanmerking kunnen komen voor een diploma of ervaringscertificaat. Praktijkervaring en verborgen kwaliteiten worden hiermee zichtbaar gemaakt. Het motto hierbij is: wat al bekend is, hoeft niet nogmaals geleerd te worden.
Tijdens een EVC-procedure wordt vastgesteld over welke aantoonbare werkervaring binnen en buiten de horeca, persoonlijke kwaliteiten en vakbekwaamheid een kandidaat beschikt. Er komen in eerste instantie EVC-instrumenten voor kok en gastheer.
Ook onze horecanieuwsbrief ontvangen? Klik hier.
Horeca Entree zit ook op Twitter.

