Personeel

Titel SVH Meestergastronoom weer opgesplitst

De commissie meesterproef SVH Meestergastronoom heeft besloten in 2009 de titel SVH Meestergastronoom op te splitsen in de titels SVH Meestergastheer en SVH Wijnmeester.

Het Gastvrijheidsgilde, de Academie voor Gastronomie, het Gilde van Sommeliers en de Commissie Meesterproef SVH besloten in 2004 de titels SVH Meestergastheer en SVH Wijnmeester samen te voegen. Resultaat van deze samenvoeging was de titel SVH Meestergastronoom met benoeming van de specialisatie gastheerschap of wijnkennis.

Niet optimaal
Het merendeel van de titeldragers SVH Meestergastronoom heeft echter aangegeven terug te willen keren naar de situatie van voor 2004, omdat de afgelopen jaren is gebleken dat het gastheerschap in de titel Meestergastronoom niet optimaal naar voren komt. De commissie meesterproef SVH Meestergastronoom heeft dus besloten op dit verzoek in te gaan.

SVH Meestertitels

SVH neemt namens de bedrijfstak horeca de SVH Meesterproeven af. De SVH-meestertitel is de hoogste graad van vakbekwaamheid. Meesters in het vak zijn werkzaam als chef-kok, maître, sommelier, bartender of ijsbereider. Wie de meestertitel wil behalen, moet zich al enige tijd hebben bewezen in zijn vakgebied.

Na een uitgebreid antecedentenonderzoek vindt de meesterproef plaats, waarbij de examencommissie een dag lang de kandidaat volgt en beoordeelt op circa honderdtwintig punten. Bij goed resultaat vindt op een latere datum de inauguratie tot SVH-meester plaats.

Op www.horeca.nl (onder werken/carrière/perspectieven/SVH-meesterschap) staat meer informatie over SVH-meesters.