Een heel grote motivatie, een ijzersterke discipline en veel aandacht voor hygiëne zijn de drie voornaamste kwaliteiten waar beginnend, Belgisch horecapersoneel aan moet voldoen.
Dat blijkt althans uit een enquête van de Hasseltse Hotelschool en vzw LOOA onder negentig restauranthouders. Hen werd gevraagd over welke (karakteriële) eigenschappen de jongeren moeten beschikken om een bloeiende carrière in de horeca tegemoet te zien.
Motivatie
De eerste vereiste, aldus de ondervraagden, is dat de werknemers "heel graag succesvol willen zijn". Meer dan de helft van alle respondenten zet 'motivatie' op de eerste plaats.
Discipline
Discipline neemt de tweede stek in: bereid zijn om bij te leren en langzaam op te klimmen in de hiërarchie van het bedrijf. Ten derde wordt ook de zin voor hygiëne aangehaald, gevolgd door doorzettingsvermogen en flexibiliteit.
Arbeidshouding
Andere eigenschappen waar een schoolverlater over moet beschikken, zijn communicatieve vaardigheden en respect. "Zonder de juiste arbeidshouding zal het niet lukken", zeggen de restaurateurs in koor. "Ook al ben je dan een uitstekende kok of heb je een encyclopedische productkennis."
Bron: RCA.

