Personeel

Werklozen stromen in in de Haagse horeca

Het project 'Koken naar een baan' waarbij werklozen een kort, maar gedegen loopbaantraject in de horeca volgen, blijkt een succes.

Het project is een initiatief van opleidingsinstituut Threewise en startte dit voorjaar in Den Haag. Het helpt langdurig werklozen na een korte, maar intensieve koksopleiding aan een baan.

Plaatsing
De koks worden gedurende een maand vier dagen per week opgeleid door een ervaren leermeester in een opleidingskeuken. Na deze maand treden ze in dienst bij een werkgever en gaan ze gedurende elf maanden nog één dag per week naar de opleiding.

Intussen is de eerste lichting van twaalf mensen geplaatst bij bedrijven als het Kurhaus Scheveningen, Hilton Hotel Den Haag, Van der Valk Nootdorp en het Westeinde Ziekenhuis in Den Haag.

Werkgevers

Voor werkgevers is het aannemen van deze koks erg interessant, aldus Threewise. De eerste maand gaan de kandidaten namelijk aan de slag met behoud van de uitkering en in de maanden daarna komen ze in loondienst waarbij de werkgever de WVA kan toepassen.

Dit scheelt maandelijks tussen de twee- en vierhonderd euro aan loonkosten. Na het opleidingsjaar worden de officieel gediplomeerde koks in dienst genomen bij werkgevers met een arbeidsovereenkomst volgens de cao voor de horeca.

Ervaringen
Patrick Buijze, eigenaar en chef-Kok van restaurant Mochi: "De manier waarop Threewise de lesdagen invult zijn uitnodigend en uitdagend. Van leerlingen uit het reguliere onderwijs hoor ik soms dat ze maar even drie uur wat voor zichzelf moeten gaan doen."

"Bij 'Koken naar een baan' leren ze het vak zoals dat nu wordt uitgeoefend en wordt ook aan passie voor het vak gewerkt."

Voordeel
Josella de Graaf, personnel- en trainingmanager van het Carlton Beach Hotel: "Er is weinig tot geen verschil tussen reguliere kandidaten en deelnemers van het project. In ons geval ervaren wij zelfs een klein voordeel ten opzichte van reguliere kandidaten qua inzet en enthousiasme. Dat komt waarschijnlijk doordat de kandidaat in kwestie een bewuste keuze heeft gemaakt voor dit vakgebied, door haar opgedane levenservaring en arbeidsverleden."

"Leeftijd is in dit geval daarom zelfs een voordeel ten opzichte van de 'jonkies' die doorgaans via het leerlingwezen instromen. Het is dus een goede match."

Uitbreiden

Door het succes van het project wil het opleidingsinstituut uitbreiden en is ze op zoek naar een andere locatie waar ook een professionele opleidingskeuken neergezet kan worden. Dit moet mogelijk maken dat ook kandidaten uit andere steden kunnen worden opgeleid.

Na de zomer zal er overigens weer een nieuwe lichting koks in Den Haag van start gaan.

---
Twitter-account Horeca Entree.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.