In de Ahoy Rotterdam vond zaterdag 7 maart het Nationaal Kampioenschap Horeca voor leerlingen plaats.
Dit gebeurde voor het eerst tijdens Skills Masters, het nationale beroepsevenement voor (v)mbo’ers.
Bij de wedstrijd Beste Leerling-kok won Bob van de Scheur goud. Hij werkt bij restaurant Boreas in Heeze en studeert aan De Rooi Pannen in Breda. Zilver ging naar naar Geoffrey van Melick, werkzaam bij Restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk en leerling bij de Cas Spijkers Academie. Het brons was voor Nick Schuld, die werkt bij Restaurant De Lindenhof in Giethoorn en naar het ROC Aventus in Apeldoorn gaat.
De wedstrijd
De wedstrijd Beste Leerling-kok vond plaats in een nagebouwde keuken op locatie. De opdracht bestond uit het voorbereiden en doorgeven van een viergangenmenu voor vier personen, inclusief amuses. Ook konden de kandidaten aan tafel worden geroepen om de gasten een toelichting te geven op een gang. De leerlingen werden onder andere beoordeeld op de beheersing van kooktechnieken, creativiteit, hygiëne, smaak, presentatie en de afstemming met de bediening.
Leerling-gastheer/-vrouw
Bij de wedstrijd Leerling-gastheer/-vrouw won Anne Hövels, werkzaam bij Restaurant Basiliek in Harderwijk en leerling van het ROC van Twente in Almelo. Zilver ging naar Tamara Puts, die werkt bij Hotel-restaurant Valuas in Venlo en studeert aan de Gilde Opleidingen. Melvin Jacobs, werkzaam bij Bistro Le Primeur in Bornerbroek en studerend aan het ROC van Twente in Almelo, werd derde.
De wedstrijd
De wedstrijd vond plaats in een nagebouwd restaurant op locatie. De opdracht bestond uit het voorbereiden en uitserveren van een feestelijke viergangenlunch voor twee personen. Daarnaast werden de deelnemers getest op hun kennis van dranken en moesten zij smaakprofielen formuleren van gerechten op mondgevoel, smaakgehalte, complexiteit en smaaktype. De jury hanteerde naast de afstemming met de keuken, criteria als de beheersing van vaktechnieken, parate kennis, creativiteit, communicatieve, sociale en commerciële vaardigheden.
Leerling-kastelein
Danique van Vugt, werkzaam bij het Pannenkoekenhuis Belveren in Haaren en leerling van De Rooi Pannen in Tilburg, haalde de eerste plaats bij de wedstrijd Leerling-kastelein. Het zilver ging naar Mieke van Valen, die werkt bij Braai-Tapperij de Mug in Middelburg en naar De Rooi Pannen in Tilburg gaat. Het brons was voor Maick Coolen, werkzaam bij Grand Café Berlage in Eindhoven en studerend aan De Rooi Pannen in Tilburg.
De wedstrijd
De pdracht bestond uit het beheren van het wedstrijdcafé in samenwerking met een andere kandidaat, waarin levensechte situaties werden nagebootst en waar de kandidaten naar eigen inzicht invulling konden geven aan het begrip gastheerschap/kasteleinschap. Daarnaast moesten de kandidaten een likeur bedenken, maken en toelichten en werd een zogeheten elevator pitch gehouden. De jury hanteerde voor de beoordeling criteria als de beheersing van vaktechnische vaardigheden, parate kennis, creativiteit, communicatieve, sociale en commerciële vaardigheden.
Prijzen
Zangeres Sita reikte de medailles uit aan alle Skills-winnaars. Daarnaast ontvingen de horecawinnaars uit handen van SVH-directeur Bob Schut onder meer de Jacques Fit Trofee (een opleidingscheque van vijfhonderd euro), een jaarlidmaatschap van het Koksgilde of Gastvrijheidsgilde, een messenset van Wusthof Nederland, een wijnproeverij van Wijnimport Bart wijn én van ISPC een reis naar en rondleiding bij Rungis in Parijs, de grootste foodmarkt van Europa.
Data
Het NK Horeca werd gehouden van 5 tot en met 7 maart 2009. Op 5 en 6 maart vonden de halve finales plaats. De kandidaten volgen een mbo-horecaopleiding op niveau 3 of 4 en zijn niet ouder dan 24 jaar.

