Regelgeving

Allergenenwetgeving horeca krijgt vorm

De kans dat restaurants op de menukaart informatie moeten zetten over allergenen, is weer een stuk groter geworden.

Dat meldt Allergenen Consultancy. De huidige allergenenwetgeving geldt alleen voor voorverpakte voedingsmiddelen. Producten op de markt, versafdeling van de supermarkt of in restaurants zijn niet geëtiketteerd.

Voorstel
Het Europees Parlement heeft onlangs echter gestemd over het voorstel voor de verordening 'Verstrekking van voedselinformatie aan de consumenten'. Daarin staat dat informatie over aanwezige allergenen in niet-voorverpakte producten ook verstrekt moet gaan worden.

Dat zou dan bijvoorbeeld op de menukaart moeten komen te staan.

Consequenties
"De consequenties voor horeca zijn groot", aldus Allergenen Consultancy. "Met name het beheren van informatie over grondstoffen en ingredienten zal de nodige aandacht vragen. Ook training van medewerkers en het juist kunnen beantwoorden van vragen van gasten is een punt van aandacht."

2011
Naar verwachting wordt in 2011 het voorstel voor de tweede lezing door het Europees Parlement besproken. De strekking van dit voorstel komt overeen met al eerder ontwikkelde wetgeving en initiatieven in de Verenigde Staten en Zweden.

Bron: Allergenen Consultancy.

---
Twitter-account Horeca Entree.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.