Regelgeving

Discussie: 'Regeldruk het kan ook anders'

In perscentrum Nieuwspoort in Den Haag is dinsdag 10 november weer de Horeca- & Toerismepoort. Het onderwerp is regeldruk.

Dit discussie- en netwerkplatform vindt twee keer per jaar plaats en is een initiatief van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), Club Elf en recreatieorganisatie Recron.

Aanwezig zijn politici, ambtenaren en vertegenwoordigers uit de horeca-, toerisme- en recreatiebranche.

'Niet geslaagd'
Het thema van deze bijeenkomst is 'Regeldruk, het kan ook anders'. "Ondernemers in de horeca, toerisme en recreatie hebben met veel regelgeving te maken, zowel lokaal als (inter)nationaal", aldus een woordvoerder.

"Ondanks alle inspanningen van de afgelopen acht jaar zijn de verschillende overheden niet geslaagd in hun doelstelling de regeldruk voor ondernemers substantieel te verminderen. Ondernemers geven aan nauwelijks iets te merken van minder regels."

Tijdens de Horeca- & Toerismepoort discussiëren overheid en ondernemers zodoende over de vraag hoe zaken structureel anders kunnen om regeldruk substantieel en ook merkbaar te verminderen.

Ministeries

KHN-directeur Lodewijk van der Grinten opent de Horeca- & Toerismepoort. Positieve acties qua vermindering van regeldruk komen vervolgens in beeld vanuit het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Financiën.

Gemeenten
Ook wordt aandacht besteed aan inspanningen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en diverse gemeenten zelf, zoals het afschaffen van de exploitatievergunning. Speciale aandacht gaat uit naar de gemeente die als beste naar voren komt in het legesonderzoek dat het bedrijfschap Horeca & Catering op verzoek van KHN heeft uitgevoerd.

Praktijkervaring
KHN-voorzitter Hajé de Jager, tevens eigenaar van de Hajé-wegrestaurants, geeft met zijn praktijkervaring aandacht aan de regeldruk die ondernemers in de dagelijkse bedrijfsvoering ervaren. Centraal deze middag staat het zoeken naar structurele oplossingen aan de hand van actuele onderwerpen, zoals legionella, de Bibob en de Drank- en Horecawet.

De dag wordt afgesloten met een aangeklede borrel. Meer informatie en/of aanmelden.


Ook onze horecanieuwsbrief ontvangen? Klik
hier.