De G7, het overkoepelend orgaan van de 7 grote culinaire samenwerkingsverbanden, is het niet eens met het voorstel voor de nieuwe horeca-cao.
Dit laat zij vandaag weten na hierover gesproken te hebben op de jaarlijkse vergadering. Kort samengevat wil de G7 dat er geen loonsverhogingen komen; ze zou de salarissen zelfs nog liever verlaagd zien.
Redenen
In een brief aan Lodewijk van der Grinten, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), licht het orgaan haar advies toe. "Door het uitbreken van de crisis zagen veel horecaondernemers hun omzet drastisch teruglopen, kwamen marges onder druk te staan en zagen sommigen zich genoodzaakt de verkoopprijzen te verlagen."
Hierdoor daalde het 'gewaardeerd loon van de ondernemer tot een absoluut minium'.
Door deze ontwikkelingen wijst de G7 iedere vorm van salarisverhoging zoals die wordt voorgesteld in de nieuwe cao - waarvoor de achterban van FNV Horeca vandaag juist nog toestemming gaf - met klem van de hand. Volgens de voorzitters van de culinaire verenigingen wordt hiermee bovendien een verkeerd signaal gegeven naar medewerkers en markt: het lijkt dan of het allemaal wel mee valt.
Nullijn
De G7 vraagt Van der Grinten dan ook om in de onderhandelingen vast te houden aan de absolute nullijn als het gaat om salarisaanpassingen en waarschuwt voor ernstige gevolgen voor de werkgelegenheid in de topgastronomie wanneer de salarissen toch gaan stijgen.
Het orgaan zou zelfs nog liever willen pleiten voor verlagen van salarissen, maar realiseert zich dat dat geen optie is.
De G7
Tot de G7 behoren de restaurantorganisaties Alliance Gastronomique, Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers, Châteaux et Résidences Gastronomiques, Relais Restaurants, Fine Eastern Restaurants en Selected Indonesian Restaurants. Gezamenlijk vertegenwoordigen deze verenigingen ruim honderdvijftig toprestaurants.
Discussieer ook mee over dit onderwerp (wel of geen salarisverhoging) op de LinkedIn-groep van Horeca Entree.

