Regelgeving

Gros restaurants houdt zich aan hygiënecode

De meeste restaurantketens hebben hun voedselveiligheid goed op orde, constateert de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Bij sommige bedrijven zoals Bagels & Beans, Domino's Pizza, Kentucky Fried Chicken, Smullers en Van der Valk, is echter nog verbetering nodig.

Dit blijkt uit een onderzoek van de VWA onder 33 restaurantketens. Bij de bedrijven die zich (nog) minder goed aan de hygiënecode houden, wordt de controle geïntensiveerd.

Categorieën
Voldoet meer dan negentig procent van de filialen van een bedrijf aan de eisen voor voedselveiligheid, dan komt het bedrijf in de zogeheten groene categorie. Voldoet minder dan negentig procent van de filialen aan de eisen, dan komt het bedrijf in de oranje categorie.

Aandachtspunten
De VWA let daarbij op de hygiëne in de keuken (inclusief de persoonlijke hygiëne), het koelen en verhitten van producten, de bouwkundige staat, en het al dan niet aanwezig zijn van ongedierte.

Verder beoordeelt de VWA of er goed wordt gelet op de veiligheid van ingrediënten en ingekochte levensmiddelen, of de houdbaarheid van voorraden goed wordt bewaakt, en bereide producten goed worden teruggekoeld, uitgestald en uitgeserveerd. Ook wil de VWA zien hoe kruisbesmetting in de keuken wordt voorkomen.

Steekproeven
Al de eerder genoemde bedrijven kregen het predicaat oranje; geen enkele, onderzochte keten kreeg rood. De 'oranje bedrijven' krijgen dus extra aandacht van de VWA door in een volgende steekproef meer filialen te betrekken. In filialen met ernstige tekortkomingen treft de VWA direct passende maatregelen.

Als problemen niet opgelost worden kan een locatie als rood worden aangemerkt, dat uiteindelijk tot een snelle verbetering moet leiden of (tijdelijke) sluiting van die locatie.

Groene bedrijven
Bij bedrijven in de groene categorie houdt de VWA een oogje in het zeil via laagfrequente monitoring en door signalen van marktpartijen of consumenten.

Klik hier voor meer informatie.