Als de nieuwe Drank- en Horecawet doorgaat zoals gepland, helpt dat weinig tegen alcoholmisbruik door jongeren.
Dat zegt onder andere Esther Herber, lid van het landelijk bestuur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), vandaag in de Spits.
Gemeenten
De Tweede Kamer behandelt de wet eind dit jaar, waarin onder andere staat dat gemeenten verantwoordelijk worden voor het aanpakken van alcoholmisbruik onder jongeren en ze zelf de leeftijdsgrens voor het verstrekken van alcohol mogen oprekken van zestien naar achttien jaar.
Alcoholtoerisme
KHN is bang dat er in alle 441 gemeenten een ander beleid wordt gevoerd, waardoor het lastig wordt het alcoholgebruik van jongeren in te perken. "Als overal andere leeftijdsgrenzen gelden, krijg je alcoholtoerisme", zegt Herber in de Spits.
"Jongeren gaan naar een dorp in de buurt om daar verder te drinken, met onrust op straat en onveiligheid als gevolg. Als ze geen zin hebben om te fietsen of omdat ze geen drank krijgen, gaan ze thuis of in drankketen 'nadrinken'."
Mentaliteitsverandering
Als het om problematisch drinkgedrag van jongeren gaat, wordt er vaak met een beschuldigend vingertje naar de horeca gewezen, weet Herber. "Terwijl horecaondernemers beveiligers inzetten en barpersoneel trainen in de omgang met dronken jongeren. De verantwoordelijkheid ligt ook bij ouders en school. We moeten juist de handen ineen slaan om jongeren beter voor te lichten en een mentaliteitsverandering te creëren."
Wennen aan alcohol
Ook volgens Roel Kerssemakers van de Amsterdamse verslavingsinstelling heeft het weinig zin de leeftijdsgrens te verhogen. "Het gaat ook om wat haalbaar is. Je hebt al heel wat bereikt als jongeren niet onder de zestien jaar drinken. Ze moeten ook de kans krijgen om te wennen aan het drinken van alcohol. Dat kan het beste thuis of in de horeca, want daar is toezicht van volwassenen."
Gewoon verbieden
"Ouders zijn de spil in dit probleem", zegt Mireille de Visser in de Spits. Samen met kinderarts Nico van der Lely richtte zij de eerste poli voor Jeugd en Alcohol op in Delft. "Als ouders hun kinderen een slokje bier of bodempje wijn geven, krijgen jongeren het gevoel dat het wel mee zal vallen met de gevaren van alcohol. Ouders zouden het gewoon moeten verbieden en daar verder ook niet teveel over praten, want daar wordt drinken alleen maar aantrekkelijker van."
Visser is wel voor het verhogen van de leeftijdsgrens naar achttien jaar. "Het is toch een glijdende schaal: als je vanaf je zestiende buitenshuis mag drinken, schenken ouders al snel het eerste biertje als kinderen vijftien zijn. Ook belangrijk is de handhaving van de leeftijdsgrens in de winkels."
Sluitingstijden
Het vervroegen van de sluitingstijden in de horeca maakt volgens De Visser weinig uit. "De jongeren die wij hier binnen krijgen, gaan vaak niet uit. Die drinken thuis op feestjes of bij de scouting. Ze komen wel eens in discotheken, maar dan zijn ze meestal al dronken, want daar drinken kost toch veel geld. Soms drinken ze op de fiets onderweg een fles leeg. Het heet wel comazuipen, maar jongeren drinken niet met het doel 'out' te gaan. Ze weten gewoon niet dat alcohol vergif is."
Happy hours
Kerssemakers ziet graag maatregelen als prijsverhogingen en het aan banden leggen van happy hours om een mentale verandering en opvoedoffensief te versterken. "Er wordt simpelweg te lichtzinnig gedacht over alcohol. Ouders vinden het drinken van alcohol onschuldig, die zijn allang blij als hun kinderen niet aan de drugs zijn", aldus Kerssemakers in de Spits.
Ook onze horecanieuwsbrief ontvangen? Klik hier.
Horeca Entree zit ook op Twitter.

