Regelgeving

Hotels en restaurants leven rookverbod weer na

Ook dit voorjaar houden restaurants, cafetaria's en hotels zich grotendeels keurig aan het rookverbod. Cafés en discotheken scoren juist weer slecht(er).

Dit meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), die onderzoek deed tussen januari en maart 2010. Zie pdf-bijlage voor het volledige onderzoek.

(Geen) rokers
In totaal leeft 92 procent van de onderzochte bedrijven (inclusief sportkantines, 'kunst en cultuur' en recreatiebedrijven) het rookverbod na. Van de horecabedrijven scoren de hotels 98 procent (stijging), cafetaria's 99 procent (stijging) en restaurants 97 procent (daling).

De drankverstrekkende horeca haalt het gemiddelde naar beneden doordat in 59 procent van de bedrijven (daling) geen rokers werden betrapt.

Asbak(-vrij)

Net iets anders liggen de percentages bij de controle of er asbakken op tafels staan. Bij de hotels was daar in vier procent sprake van; bij de restaurants en cafetaria's in één procent van de gevallen.

De cafés en discotheken schroefden het gemiddelde van tien procent omhoog door 48 procent te scoren.

Aanduiding

In nog net niet de helft van de onderzochte bedrijven werd aangeduid dat er sprake is van een rookverbod. Van de hotels doet vijftig procent dit, bij de restaurants gebeurt dit in 39 procent van de gevallen, bij de cafetaria's geeft 42 procent aan dat er een verbod geldt en bij de discotheken en cafés gebeurt dit bij 35 procent van de bedrijven.

OVeral is sprake van een daling. Gemiddeld: van 62 procent in de winter van 2008/2009 naar 47 procent in het voorjaar van 2010.

Rookruimte

Van al de horecasectoren zijn de meeste rookruimtes te vinden bij de hotels (negen procent). Daarna volgen de cafés en discotheken (acht procent), de restaurants (drie procent) en cafetaria's (nul procent).

Veel meer horecabedrijven hebben dan ook een rookvoorziening buiten: hotels (68 procent), cafés en discotheken (56 procent), restaurants (54 procent) en cafetaria's (51 procent).

Verwarming

Qua verwarming van de externe rookruimte, scoren restaurants en de cafés en discotheken met elf procent even hoog. Daarna volgen de hotels met negen procent en cafetaria's met twee procent.

Zie pdf-bijlage voor het volledige onderzoek.

---
Twitter-account Horeca Entree.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep.