Zeven Italiaanse restaurants in Nederland hebben het keurmerk Ospitalità Italiana 2010 voor Italiaanse gastvrijheid gekregen.
Met deze speciale kwalificatie worden Italiaanse restaurants in het buitenland ('Ristoranti Italiani nel Mondo') goedgekeurd als écht Italiaans. Ospitalità Italiana staat voor het behoud van de Italiaanse gastronomische cultuur en gebruik van traditionele land- en tuinbouwproducten.
Restaurants
Gecertificeerd zijn de Amsterdamse restaurants Incanto, La Storia della Vita, Pianeta Terra, Quattro Gatti, Roberto's en Segugio. Daarnaast ook het Utrechtse restaurant Ristorante Sardegna.
Roberto's
Roberto Payer, general manager bij het Hilton in Amsterdam (waarvan Roberto's een onderdeel is): "Het is goed dat er nu een keurmerk is. Er is een wildgroei aan Italiaanse restaurants en iedereen mag zich zo noemen. Nu bepalen Italianen wat Italiaanse kwaliteit en signatuur is."
(Op de afbeelding een Italiaans gerecht bij Roberto's.)
Made in Italy
Het keurmerk is door de Italiaanse overheid ingesteld om het begrip 'made in Italy' nog beter te bewaken. De overheid vindt dat er te veel en vaak misbruik wordt gemaakt van het begrip. Producten worden gekopieerd en/of op oneigenlijke wijze worden benoemd.
Het keurmerk Ospitalità Italiana is zodoende onderdeel van een overheidsmaatregel ter bescherming van dergelijke authentieke Italiaanse producten.
Keurmerk
Met het keurmerk Ospitalità Italiana geven Italiaanse restaurants in het buitenland aan de oorspronkelijke Italiaanse gastvrijheidswaarden in ere te houden en de specifiek omschreven kwaliteitsnormen te respecteren.
Wereldwijd zijn duizend Italiaanse restaurants buiten Italië voorgedragen voor het certificaat.
Sommeliers
Verder heeft de Italiaans-Nederlandse Kamer van Koophandel in Nederland het initiatief genomen om sommeliers en koks op te leiden tot gecertificeerde Italiaanse professionals in hun vak. De opleiding heeft intussen al achttien gecertificeerde Italiaanse sommeliers afgeleverd.
Koksschool
Nieuw is de samenwerking met ALMA, de bekende koksschool in Parma. Onder patronage van de eerste Italiaanse driesterrenchef Gualtiero Marchesi kunnen geselecteerde koks en patissiers uit Nederland cursussen en masterclasses gaan volgen in Italië of Nederland om het certificaat Italiaanse kok te verkrijgen.
---
Twitter-account Horeca Entree.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.
Facebook-account Horeca Entree.

