Regelgeving

Meer zicht en zelfcontrole regelgeving

Oss krijgt vrijdag 12 september als eerste gemeente in Nederland het Handboek Zelfcontrole Horeca in handen.

Burgemeester Klitsie overhandigt het boek in Theatercafé van de Lievekamp aan de heer Pierre Vink, horecaondernemer en voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Oss. Doel van het handboek is ondernemers meer zicht en zelfcontrole geven op de regels die van toepassing zijn.

Zelfcontrole
Horecaondernemers worden vaak geconfronteerd met diverse soorten controles op het gebied van milieu, brandveiligheid en andere wet- en regelgeving in de horeca. Vaak is voor hen niet meer duidelijk welke vergunningen ze nodig hebben en aan welke wetten en regels ze zich moeten houden. Met het handboek kunnen ze controles zelf uitvoeren wanneer het hen uitkomt en zijn ze dus niet afhankelijk van anderen. Ook geeft het ondernemers de mogelijkheid eventuele tekortkomingen te verhelpen.

Checklist
Voor de zelfcontrole biedt het handboek naast algemene en specifieke informatie ook een logboek en een aantal vragenlijsten die de horecaondernemer kan invullen. In het handboek zijn alle gegevens voor de horecaondernemer verzameld en is het aan de ondernemer om de map actueel te houden. De ondernemer neemt in zijn bedrijf de checklist door en stuurt die naar de gemeente Oss.

Controlelast
Bedrijven die meewerken aan dit initiatief worden niet meer gecontroleerd. Kiest een horecaondernemer ervoor om niet mee te doen dan wordt hij of zij alsnog gecontroleerd. De gemeente Oss zal alleen nog steekproefsgewijs controleren of de uitgevoerde zelfcontrole goed is verlopen en eventuele, correcte maatregelen zijn getroffen.

Door dit project hoopt de gemeente Oss de controlelast voor horecaondernemers te verminderen en de verantwoordelijkheid voor het naleven van wet- en regelgeving te leggen op het niveau waar de wetgever dit heeft bedoeld, namelijk bij de ondernemer zelf.