Regelgeving

Meeste én minste afname lastendruk in horeca

De laagste (kleinbedrijf) én hoogste afname (grootbedrijf) van lastendruk tussen 1998 en 2007 kwam voor in de horecabranche.

Dat blijkt uit het EIM-onderzoek 'Administratieve lasten en ondernemerschap'. Daaruit wordt duidelijk dat in die negen jaar de administratieve lasten per bedrijf gemiddeld zijn afgenomen voor alle sectoren.

En dat had weer een positieve invloed op de mate van ondernemerschap in Nederland, zoals meer starters. Deze invloed geldt echter alleen voor arbeidsintensieve sectoren zoals de horeca, bouw en handel.

Horeca
Voor het kleinbedrijf nam de lastendruk af met 3,3 procent, voor het middenbedrijf met 13,3 procent en voor het grootbedrijf met 33.6 procent. Deze resultaten komen overeen met het algemene beeld dat de grootste lastendalingen voorkomen bij het grootbedrijf, aldus EIM.

Dit wordt veroorzaakt doordat het grootbedrijf de meeste werknemers heeft en de meeste reducties van administratieve lasten voortkomen uit maatregelen rond de administratie van werknemers en afdrachten van loonbelasting en premies van werknemers.

---
Twitter-account Horeca Entree.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.