Het merendeel van de tachtigduizend bedrijven in de horeca, retail en ambachtelijke sector houdt zich aan de voedselveiligheid.
Vaak kan volstaan worden met tips of corrigerende acties. Dat laat de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) weten.
Sluiten
Voor een groep notoire overtreders (168 zaken) hanteert de nVWA sinds 2009 het motto 'verbeteren of sluiten'. In 2009 leidde dat tot 23 sluitingen. Bij 59 andere bedrijven was de hygiëne zodanig verbeterd dat ze konden doorstromen naar het reguliere toezicht.
Andere bedrijven hebben de toezichtroute nog niet volledig doorlopen of vervielen in oude fouten.
Notoir
Bedrijven die binnen twee jaar drie keer een boete hebben gekregen, komen in de categorie 'notoire overtreders'. Nieuwe handhavingsinstrumenten maken het de nVWA mogelijk bij deze groep van overtreders desnoods snel tot sluiting over te gaan.
Controles
De nVWA kan niet jaarlijks bij elk bedrijf controleren. In 2009 is onder andere 55 procent van de ongeveer vijftigduizend horecabedrijven bezocht en 33 procent van de ambachtelijke bedrijven.
Steekproef
De controles vinden plaats op basis van een steekproef of na meldingen van consumenten of afnemers. Daarmee selecteert de nVWA de bedrijven die een risico vormen voor de volksgezondheid. Ook geven de controles het signaal af dat er een redelijke kans is op controle.
---
Twitter-account Horeca Entree.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.

