Goed op hygiënegebied presterende horecabedrijven mogen zichzelf gaan controleren in plaats van dat de nVWA langskomt.
Dat meldt FoodHolland. De zelfcontrolesystemen zijn opgezet door inspectiebedrijf Houwers Holtackers (HH) en zijn inmiddels geaccepteerd door de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA).
Dat betekent dat als een bedrijf bij HH heeft aangetoond in voldoende mate de hygiënecode na te leven de nVWA het betreffende bedrijf 'op slot' zet. Daarmee komen de reguliere inspecties door een nVWA-controleur te vervallen.
Onaangekondigd
Het principe van het door HH ontwikkelde zelfcontrolesysteem berust op onaangekondigde inspecties bij zowel individuele als formulebedrijven. Dit zijn veelal horecabedrijven, (zorg) instellingen, cateringbedrijven, ijssalons, supermarkten en agf-groothandels.
Tijdens deze audits wordt nagegaan of het bedrijf de voorschriften uit de hygiënecode heeft geïmplementeerd en deze ook daadwerkelijk naleeft. Ook nemen controleurs monsters van producten om te kijken of deze voldoen aan de hygiënecode.
Groen
Het systeem is gebaseerd op een inspectiereglement dat de controleurs volgen. Dit stelt hen in staat om na te gaan of een individueel bedrijf voldoet aan de criteria van de groene kleur in de toezichtpiramide van de nVWA. Daarvoor moeten bedrijven minimaal tachtig punten scoren.
Bedrijven met een lagere score komen niet in aanmerking voor het verminderde toezicht door de nVWA.
Bron/meer informatie: FoodHolland.
---
Twitter-account Horeca Entree.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.
Facebook-account Horeca Entree.

