Er is een nieuw keurmerk dat de voedselveiligheid garandeert. Dit biedt vertrouwen naar de gasten toe én bespaart kosten.
(Horeca)bedrijven die volledig voldoen aan de huidige eisen op het gebied van de hygiënewetgeving - zoals uitgewerkt in de hygiënecodes - kunnen dit onafhankelijke keurmerk ontvangen.
Zowel het geheel nieuwe keurmerk als de overkoepelende Stichting Waarborg Voedselveiligheid werden beiden ontwikkeld door Sensz, een bureau op het gebied van kwaliteitsmanagement voor de food-, hospitality- en cateringbranche.
De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) is akkoord gegaan met het nieuwe Keurmerk Waarborg Voedselveiligheid.
Consumenten
Voor bezoekers van restaurants en alle andere locaties waar in Nederland voedsel wordt verkocht is het tot dusverre niet te beoordelen hoe bedrijven met hygiëneregels omgaan. De Consumentenbond pleit al jaren voor een keurmerk op de deuren.
"Niet alleen de inspecteurs hebben het recht te weten welke eetgelegenheden de regels niet naleven, maar ook de consument", aldus een woordvoerder van de bond.
Vergemakkelijken
Rosmaryn Wesselman, directeur van Sensz en van de stichting die het keurmerk uitgeeft, is van mening dat het keurmerk ‘de weg naar een voedselveilige bedrijfsvoering aanmerkelijk vergemakkelijkt en bovendien onnodige kosten bespaart’.
Vooral voor de horeca- en bedrijfsrestauratieve locaties in Nederland moet het keurmerk een praktische uitkomst gaan bieden en bijdragen aan een transparante communicatie naar gasten toe.
Bezoek nVWA
Omdat de nVWA het keurmerk heeft toegestaan als zelfcontrolesysteem, zal het de kans op een onverwachts bezoek van de nVWA verkleinen. Het keurmerk kan worden verkregen na een anderhalf uur durende audit van de stichting.
Tijdens de audit zal de wettelijke naleving op de regels worden onderzocht. Deze omvat de basisvoorwaarden (hygiëne, temperatuur, bouwkunde en ongedierte) en de HACCP-processen (inkoop en ontvangst, opslag en bewaren, bereiding, presentatie/verkoop en kruisbesmetting).
Uitstraling
Wesselman: "Het nut van onze keuring mag absoluut niet onderschat worden. We praten hier over de uitstraling van een bedrijf richting haar gasten. Daarnaast zal de nVWA minder snel op de stoep staan, is het bedrijf volledig op wettelijk peil wat betreft het kwaliteitsproces en is het signaal richting de medewerkers ook niet onbelangrijk."
"Het bedrijf straalt namelijk uit waarde te hechten aan kwalitatief hoogstaand werken."
Kostenbesparing
Minder bezoeken van de nVWA betekent ook kostenbesparingen voor (horeca)bedrijven. Een bezoekje van de nVWA draait namelijk al gauw uit op een boete en in de ergste gevallen tot het dwangmatig sluiten van het bedrijf.
Ter vergelijking: Stichting Waarborg Voedselveiligheid vraagt 195 euro voor een anderhalfuur durende audit.
---
Twitter-account Horeca Entree.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.

