Regelgeving

Ook buiten roken bij horeca bekritiseerd

Een rookverbod in horecagelegenheden zorgt juist weer voor gezondheidsrisico's voor mensen die langs die gelegenheden lopen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Georgia, aldus de Spits.

Blootstelling
Bij het onderzoek werd gekeken naar de blootstelling aan rook op drie plekken: bij kroegen, restaurants en, voor een controlegroep, bij de bibliotheek. De deelnemers aan het onderzoek moesten daar een tijd gaan staan en werden vooraf en achteraf getest op de aanwezigheid van cotinine, een bijproduct van nicotine.

162 procent
Bij de deelnemers die voor een kroeg stonden, werd een stijging van 162 procent van het stofje cotinine gemeten. Dit gold in mindere mate voor hen die voor een restaurant stonden (102 procent). Bij de bibliotheek nam de hoeveelheid cotinine in het bloed met 16 procent toe.

Meerokers zouden blootgesteld worden aan gevaarlijke stoffen en dus noemen de onderzoekers het een 'gezondheidsrisico', aldus de Spits.


Ook onze horecanieuwsbrief ontvangen? Klik
hier.
Horeca Entree zit ook op
Twitter.