Regelgeving

SHO wil horeca sparen voor krokettentaks

Stichting Horeca Onderwijs (SHO) pleit tegen de zogeheten krokettentaks; ze ziet meer in subtiele vermelding van het aantal calorieën op menukaarten.

Dit zegt SHO naar aanleiding van de suggestie van Hans Bayens, directeur van de Nederlandse Public Health Federatie, om een krokettentaks in te voeren. Dit is een extra verhoogde belasting op ongezonde producten en wordt ook wel vettaks genoemd.

Zelf beslissen

SHO-directeur André Pols pleit voor een veel praktischere aanpak, die in zijn ogen veel meer effect sorteert. "Een hogere belasting beweegt de Nederlander zeker niet tot gezonder eten, minder autorijden of selectiever televisiekijken. Laat de gast zelf beslissen, maar geef hem wel de juiste, volledige informatie en geen reclamepraatjes."

Menukaarten
Een goed en zinnig idee volgens SHO zou zijn om standaard op menukaarten de calorische waarde en eventueel de samenstelling van de gerechten te vermelden. Met name in de Verenigde Staten wordt dit al veel gedaan.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw is hier een fel voorstander van en heeft al diverse proefballonnen opgelaten. Pols: "Laten we uit hun voorsprong op dit gebied lering trekken".

Van de baan
Bijna een jaar geleden gaf (nu demissionair) minister Ab Klink nog aan dat de vettaks van de baan was. Hij wilde de keuze van mensen niet beïnvloeden door prijsmaatregelen.

Bron: ANP Pers Support.

---
Horeca Entree heeft een nieuwe Twitter-account.
Nieuwsbrief
Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.