Veel van de, deels door de horeca, verkochte etenswaren tijdens Koninginnenacht en -dag, voldeden niet aan de eisen voor voedselveiligheid.
Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit. De verkopers van levensmiddelen kregen in bijna 39 procent van de inspecties een boeterapport of schriftelijke waarschuwing.
Vermoeden
Volgens de VWA komt dit hoge aantal overtredingen voor een groot deel doordat de controleurs zich dit jaar nog meer concentreerden op de kramen waarvan al vermoed werd dat het slecht gesteld was met de voedselveiligheid.
Een andere oorzaak is het hoge aantal particulieren dat dit jaar voedsel op straat verkocht. Volgens de inspectiedienst zijn zij niet vaak genoeg op de hoogte van de wettelijke eisen van voedselveiligheid.
Maatregelen
In totaal voerde de VWA 324 inspecties uit. Bij honderdvijftien gevallen werd een schriftelijke waarschuwing uitgedeeld, in tien gevallen een boete. Veruit de meeste maatregelen werden genomen voor onvoldoende hygiëne en omdat de temperatuur van de levensmiddelen niet in orde was.
Alcohol
Ook controleerde de VWA of er alcohol en tabak werd verkocht aan jongeren en of er werd gerookt in de horeca. De inspecties werden voornamelijk uitgevoerd in feesttenten, slijterijen, cafés en supermarkten.
In totaal werden 172 bedrijven bezocht. Negentien (horeca)ondernemers kregen een boete of schriftelijke waarschuwing. Die werden echter vooral bij feesttenten uitgedeeld.
Intrekken
In Eindhoven kreeg een café een boete omdat het alcohol verkocht aan jongeren zonder de leeftijd te controleren. Dit café heeft nu binnen een jaar drie boetes gehad voor dezelfde overtreding. De gemeente zal gevraagd worden om de vergunning in te trekken, zodat er geen alcoholhoudende drank meer kan worden verkocht door deze ondernemer.
Ten slotte werd 23 keer een maatregel genomen voor het roken in de horeca.
---
Twitter-account Horeca Entree.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep.

