Alcoholvrij: net zo logisch

De feestdagen staan voor de deur en dan is het voor bourgondiërs weer op en top culinair genieten. Traditioneel zijn dit ook de weken dat de politie meer dan anders onverwachte alcoholcontroles houdt en iedereen oproept om niet achter het stuur te kruipen met alcohol achter de kiezen. Het is organisatorisch vaak een hele klus: wie rijdt, kan je ergens blijven slapen of is er de mogelijkheid om met het openbaar vervoer te gaan? Het woord kerststress bestaat niet voor niets. Die stress is echter zo verdwenen als er ook genoten kan worden van alcoholvrij bier en gastronomie!

(Photo: SXC)

Heerlijk genieten en na een gezellige avond weer met de auto naar huis. De oplossing lijkt zo simpel. Helaas is het alcoholvrije assortiment in cafés en restaurants bedroevend. Laat staan dat erover wordt nagedacht dat het subliem met eten te combineren is en de bob zo ook een onvergetelijke, gastronomische avond kan beleven.

Het afgelopen jaar kan niemand gemist hebben dat het alcoholvrije biersegment groeit; de kranten stonden er bol van. De biergenieter trekt niet langer zijn neus op voor deze drank. Het alcoholvrije bier verbeterde ook sterk in kwaliteit en is inmiddels verkrijgbaar in een breed smakenpallet. In het flesje zit niet meer dat zoete, granige drankje van vroeger. Je kunt in dit segment momenteel genieten van pils maar ook van witbier, weizenbier, amber en donkere bieren uit binnen- en buitenland. De Nederlandse brouwerijen werken hard aan de ene na de andere smaakverbetering om het gerstenat steeds meer naar zijn broertje met alcohol te laten smaken. Probeer echter ook eens de alcoholvrije- en arme bieren uit Duitsland en Tsjechië.

En door goede alcoholvrije bier-spijscombinaties te maken is het culinair genieten geblazen. Zo combineert een Duits weizenbier als Weihenstephaner Alkoholfrei prachtig bij risotto of een voorgerecht met vis. Erdinger Dunkel Alkoholfrei combineert smakelijk met een vleesgerecht of carpaccio. En een pittig gekruid gerecht is om je vingers bij af te likken met een bittere, alcoholvrije pils als Bavaria 0,0 Gold of Jever Fun. Er is inmiddels keuze uit tientallen bieren.

Onlangs zat ik gezellig te eten in een restaurant en stapten drie dames de zaak binnen. Ze bestelden drie alcoholvrije bieren. Die het restaurant niet had. Daarop hoorde ik de dames onderling praten over de wens dat de horeca het alcoholvrije bier eens wat serieuzer moet gaan nemen. Het was toch van de zotte dat het zo moeilijk verkrijgbaar was.

Er zijn inderdaad ook biercafés die je serieus de tent uitkijken als je vraagt om alcoholvrij bier. En het grootste deel van cafés en restaurants blijft roepen dat de consument het niet drinkt. Feiten en cijfers tonen echter anders aan. Een café met het grootste, alcoholvrije biersegment van Nederland zou dan ook een mooi onderscheidend verkoopvoordeel hebben. En als het aanbod er niet is, zal de vraag ook niet verder groeien. Zo blijft onbekend onbemind!