Argentijnse wijnen

Argentinië staat als wijnland op de drempel van een nieuwe fase, aldus wijnconsultant Alberto Antonini.

Deze flying winemaker zegt: “Het is mijn droom om minder Malbec te verkopen en meer Argentinië. We moeten het minder hebben over de druif en meer over de plaats waar hij groeide.”

Antonini was op uitnodiging van importeur Les Généreux op bezoek in Nederland. Samen met zijn opdrachtgever Juan Pelizzatti, de eigenaar van Chakana Estate, begeleidde hij een proeverij in restaurant Merwezicht in Gorinchem.

Chakana Estate
Pelizzatti startte Chakana in 2002. Het bedrijf heeft 180 hectare wijngaard in Mendoza, in de bekende kwaliteitsgebieden Valle de Uco en Lujan de Cuyo. Het bedrijf maakt jaarlijks ongeveer een miljoen flessen wijn, die worden geëxporteerd naar 30 landen. Chakana heeft een goede reputatie als producent van wijn van de druif malbec.

Valle de Uco
Antonini maakte als oenoloog naam bij onder andere de Italiaanse wijnhuizen Frescobaldi en Antinori. Valle de Uco is de snelst groeiende wijnregio in Mendoza, weet Antonini. “Het klimaat is er gunstig”, vertelt hij. “Het is er koeler omdat het hoger ligt, op ongeveer 1.000 meter."

"Maar we beginnen nu te begrijpen dat het vooral ook beter voor de druiven is omdat de bodemsoort geschikter is voor wijnbouw. Hoe dichter bij de Andes, hoe beter de grond.”

Hogerop zoeken
Tot ruim 20 jaar terug ging het bij de wijnproductie in Argentinië om qua volume te kunnen voldoen aan de wijnbehoefte van de eigen bevolking. Argentijnen dronken destijds per capita 90 liter wijn, tegenwoordig is dat minder dan 30 liter. Met het oog op de export kwam er meer aandacht voor de kwaliteit.

De Argentijnse wijnbedrijven begonnen het daarom hogerop te zoeken, dichter bij de Andes.

Bodemsoort
Volgens Antonini krijgt de bodemsoort pas de laatste jaren serieuze aandacht. “Het is een andere benadering”, zegt hij. “De laatste 10 jaar stond het blenden van druiven uit verschillende regio’s centraal, tegenwoordig is er meer aandacht voor expressie van de herkomst, van de sense of place. We beginnen nu pas te ontdekken welke verschillende bodemsoorten er zijn en welke kenmerken de wijnen daardoor ontwikkelen."

"Organische wijnbouw en het gebruik van natuurlijke gisten helpt daarbij. Less is more, de natuur doet het werk.”

Altamira
1 van de nieuwe wijngaarden in Valle de Uco waar Chakana hoge verwachtingen heeft is Altamira. Dat komt onder andere door de kalksteen in de bodem, wat redelijk zeldzaam is in Argentinië. Dat was duidelijk te proeven in de 2011-editie van Chakana’s nieuwe ‘icoonwijn’ Ayni, die van deze wijngaard komt.

Antonini: “Op de beste plaatsen in Altamira is de vruchtbare toplaag slechts 14 centimeter diep. Daaronder zit kalksteen, die de groei van de plant vertraagt. Dit geeft de wijn elegantie en finesse. Calcium in de bodem geeft mineraliteit aan de wijn. Dat zorgt voor frisheid in de mond.”

Methoden
“Er zijn eigenlijk 2 methoden van wijnmaken”, besluit Antonini. “De bordeaux-methode en de bourgogne-methode. Bij de bordeaux-methode zoek je naar de beste mix van druiven. Dat is een rationele manier, waarbij je streeft naar perfectie. De bourgogne-manier is gebaseerd op emotie, je streeft naar iets unieks.
"Chakana doet beide. Sommige wijnen zijn blends van druiven van verschillende herkomst, andere wijnen laten juist het unieke karakter van de wijngaard zien.”