Bedwelmende Rivesaltes

Van de gerijpte versterkte wijnen uit de Roussillon verschilt Rivesaltes Ambré het meest van port.

Muscat de Rivesaltes – de grootste categorie vin doux naturel uit de Roussillon – is niet met port te vergelijken omdat hij niet rijpt maar direct wordt gebotteld en gedronken.

Verschillen
Rivesaltes wordt op nagenoeg dezelfde manier gemaakt als port, maar voor Rivesaltes Ambré (amberkleurig) worden vaak blauwe en witte druiven tegelijk gebruikt: Grenache Blanc, Grenache Noir, Grenache Gris, Macabeo, Carignan en Tourbat (Malvoisie du Roussillon). Als de blauwe druiven overheersen wordt de wijn Rivesaltes Tuilé (oranjebruin) genoemd. Daardoor lijkt het Tuilé-type net als Banyuls en Maury meer op port dan Ambré.

Een tweede verschil tussen Rivesaltes en port is het lagere alcoholpercentage (16 procent), wat overigens geen nadelige gevolgen heeft voor het bewaarpotentieel. Tijdens een recente wijnbeurs in Perpignan mocht ik meegenieten van de Rivesaltes Cuvée Puig-Parahy uit 1875 (!).

Evenwicht
Wie zichzelf wil overtuigen van de kwaliteit die Rivesaltes Ambré kan bereiken, moet de Rivesaltes Cuvée Aimé Cazes 1978 van Domaine Cazes eens proberen (80 procent Grenache Blanc, 20 procent Grenache Noir). Wat een prachtig evenwichtige, verfijnde en subtiele wijn.

Floraal en mildzoet, met licht geconfijt fruit, sinaasappelschil, zoete kruiden en noten, lang en complex. Als je dit proeft, begrijp je niet waarom dit type wijn zich (nog) niet dezelfde wereldfaam heeft verworven als port.

Bedwelmend
De horecaprijs voor de Cuvée Aimé Cazes is zestig euro. Wie voor een mildere prijs de smaak te pakken wil krijgen, zou de Rivesaltes Ambré 1998 van Domaine Cazes kunnen proberen. Prijs: 9 euro voor een half flesje (375 centiliter). Ook erg mooi.

Bedwelmend aroma van karamel, noten, bloemen, kaneel, chocola en bourbonachtige houttonen. Kruidig/pikant van smaak, met geconfijte citrusschillen, krenten, toffee, appelstroop en honing.

Grenache Blanc

Er wordt ook mooie droge wijn gemaakt van Grenache Blanc. De druif heeft de reputatie dat de wijn ervan snel oxideert, maar Château de Rey bijvoorbeeld maakt een op hout vergiste wijn (Les Galets Roulés Blanc) van Grenache Blanc (60 procent), Roussanne (30 procent) en oude stokken Macabeu (10 procent), die tussen de vijf en tien jaar op fles kan rijpen.

Mij is geen importeur van Château de Rey bekend. Domaine de Blanes is eveneens een goed huis voor Grenache Blanc (importeur: Van Genderen), evenals Domaine La Tour Vieille, die ook erg mooie Banyuls maakt (importeurs: Vinoblesse en Van Genderen).

Herkenbaar
Om bij de minder bekende druivenrassen te blijven: herkenbaarheid mag in de horeca belangrijk zijn, tegelijkertijd groeit de behoefte bij horecabezoekers om naast de Cabernet, Chardonnay en Sauvignon Blanc ook iets anders op de wijnkaart te zien. Zo maakt Müller-Thurgau een goede kans als huiswijn of caféwijn. Vergeet de Liebfraumilch die deze druif zo’n slechte naam heeft gegeven.

Serieuze producenten maken van Müller-Thurgau (ook Rivaner genoemd) tegenwoordig steeds vaker zeer aangename wijn, voor een nog aangenamere prijs. Neem de Birnauer Kirchhalde 2009 van Markgraf von Baden 2009 (aan de Bodensee). Floraal, mooie zuren, mineraal; fris en sierlijk als een bosje lentebloemen. Silvaner kan ook zo mooi zijn.

De Kallmuth Asphodil 2006 van Weingut Fürst Löwenstein (Franken, Grosses Gewächs) is prachtig op dronk nu. Rond en rijk, complex en lang, tropisch, kruidig en spannend met een snufje honing. Aanbevolen bij pastagerechten, gebraden gevogelte (gans, patrijs), stevige vissoorten (tarbot, rog, makreel) en Aziatische gerechten.