Gastronomixs, culinaire gadgets, stolp, rookpijpe, draadjesvlees
Foto Gastronomixs.com

Culinaire gadgets

Wanneer is iets een hype, een trend óf een nieuwe, vaste waarde? Moet je als horecaondernemer maar meegaan in alle ontwikkelingen? Moet je continu investeren in nieuwe apparatuur die alle nieuwe keukentechnieken mogelijk maken? Wat verrijkt je bestaande concept en wat moet je buiten de deur houden?

Kijk naar de digitale wereld. De iPod, iPhone en iPad zorgden voor een enorme verandering in hoe we naar muziek luisteren, communiceren en informatie tot ons nemen. Terwijl van Google Glass nu al duidelijk is dat de consument afhaakt: duidelijk een te hoog gadget-gehalte. Iedereen wil er één keer doorheen gekeken hebben, maar ermee rond gaan lopen is een heel ander verhaal. Dit soort uitschieters doen altijd een beetje denken aan een achtbaan: leuk om af en toe even een kick te krijgen maar niet geschikt voor dagelijks gebruik, zullen we maar zeggen.

In onze ogen is het essentieel om ervoor te zorgen dat je een stevig fundament hebt van wat je gasten kennen en wat vertrouwd voelt. Neem nou draadjesvlees, favoriet bij zo’n beetje iedereen en als je het goed beheerst heb je er gegarandeerd succes mee. Maar wel een beetje huis, tuin en keuken misschien? Dan komen de (culinaire) gadgets in beeld. Zet een stolpje op een klein, ouderwets pannetje met draadjesvlees en blaas er net voor doorgifte een beetje rook onder met behulp van een rookpijpje. Haal aan tafel de stolp eraf: dan komen de heerlijke geuren daar vrij en heeft het vlees een subtiele rooksmaak. Aardappelpuree kun je superluchtig maken met behulp van een sifon, ofwel kidde, ook een blijvertje in de keuken. En een thermobad, bijvoorbeeld een Roner, kan je helpen om draadjesvlees perfect te garen, per portie te garen én per portie op voorraad te leggen.

Maar er zijn ook voorbeelden van gadgets die alleen door early adopters worden gekocht en snel weer van het toneel verdwijnen. Het mooiste voorbeeld blijft de Fakir Grill, een grillplaat vormgegeven als een spijkerbed, die het vlees van binnen moest grillen. Geen toegevoegde waarde en niet uit te leggen aan de gast. Rustig aan je voorbij laten gaan dus.