De levensreis van koffie

Voor een goede kop koffie doe ik alles. Al moet ik een paar uur achter het stuur zitten voor één espresso, het maakt me niet uit. Een keer heb ik zelfs zestien uur gevlogen om koffie te (mogen) proeven in Guatemala en bonen uit te zoeken voor in de zaak. Een droom kwam uit. Boer Ricardo dompelde me een paar dagen onder in de wondere wereld van zijn plantage.

(Photo: SXC)

Het is vooral bijzonder om het hele proces van zo dichtbij mee te maken: van plant tot transport. Tijdens de opleiding tot barista leer je dat koffie het leven begint als een bes. Maar hoe die bes smaakt, ontdek je niet in je studieboeken. Het zoete, perzikachtige vruchtvlees is werkelijk verrukkelijk. Om alleen het rijpste fruit te oogsten, want dat smaakt het beste, worden de bessen allemaal met de hand geplukt. De ijverige plukkers speuren net zo lang tot ze alle rijpe bessen hebben.

Na de pluk slaan machines het vruchtvlees af totdat alleen de pitten overblijven. Dit zijn de bonen waar het allemaal om draait. Ze voelen nu nog aan als rubber en ze zijn nog lang niet geschikt om koffie van te maken. Eerst moet ze een tijd fermenteren en daarna drogen op de zonovergoten patio’s van de plantage. Als laatste wordt het vliesje dat nog om de bonen zit verwijderd. Deze koffie heet gewassen koffie. Misschien heeft u ook weleens gehoord van ongewassen bonen? Die worden meteen na de oogst in de bes gedroogd. In ongewassen koffie zitten daarom wilde, sterkere fruitsmaken.

Na het fermenteren en drogen, zijn de nog rauwe bonen klaar voor transport. Het lijken net doperwten, zo groen. Het verschepen gebeurt in grote balen van zestig kilo. En dan, op naar de brander om daarna bij mij in de zaak te arriveren. Wat een reis: ruim negenduizend kilometer.

Tussen de planten bij boer Ricardo besefte al ik hoe bijzonder het is dat we aan de andere kant van de wereld van zijn werk kunnen genieten. Ik waardeer koffie nog meer sinds mijn bezoek aan de plantage. Een paar uur in de auto voor een kop koffie? Ik doe het met alle liefde van de wereld.

Weetjes

* Koffie is na olie het meest verhandelde product ter wereld.

* Finnen drinken de meeste koppen koffie per dag, gemiddeld 5,4. Nederlanders nemen er gemiddeld 3,2.

* Zwarte koffie bevat minder dan één calorie.

* Koffie groeit niet als een bruine boon, maar in een rode bes. De pitten zijn de koffiebonen.

* Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld van de in totaal zeventig koffielanden.