Don Quichot

De HuiskamerRestaurantweek is inmiddels al voorbij. BEM vond deze week voor huiskamerrestaurants naar oneerlijke concurrentie voor de horeca rieken, dus kwam in actie. Hierdoor kreeg de nog vrij onbekende week gelijk alle aandacht die ze verdiende.

Column Hermannus Stegeman

Eén van de eersten die reageerde op de commotie was Kim van Velzen. Hij schreef een gepeperde blog. Boodschap: zie het niet als een bedreiging, maar als een kans. De discussie brandde los, zowel op LinkedIn als op Twitter en met termen als ‘level playingfield’, ‘gelijke monniken’ en ‘iedereen dezelfde regels’.

Het spreekwoord genoemd in Society 3.0 (van Ronald van den Hoff, absoluut het lezen waard!) schoot door mijn hoofd: ‘When the winds of change are blowing, some people are building shelters and others are building windmills’.

Veilig wegkruipen
De consument en de wereld om haar heen verandert. De behoeften van onze gasten veranderen. En wat gaan wij doen als horeca? Kruipen we veilig weg tussen onze vier muren, met de vingers in de oren en doen we net of het niet zo is? Of bouwen we die windmolen, met als voordeel dat ‘ie ook nog eens lekker opvalt boven het maaiveld?

Zoeken we een beschut plekje, uit de wind, in de hoop dat iemand ons nog vindt? Of proberen we alle zeilen bij te zetten om zoveel mogelijk wind te kunnen vangen? Kijk om je heen en zie de veranderingen ten opzichte van vorig jaar, van de vorige eeuw. Het gebeurt en we houden het niet tegen.

Moderne coöperatie
Daphne Bartels creëert momenteel in het Amersfoortse Vathorst haar moderne coöperatie, zoals zij het noemt, die geheel moet voldoen aan de behoeften van de wijk. Er wordt van alles gecombineerd: ontmoeten, vergaderen, een bar, moestuin, kinderopvang, kookworkshops en nog veel meer.

Het is een typisch initiatief voor een Vinex-locatie, met genoeg woningen maar te weinig voorzieningen. Daardoor ontstaan compleet nieuwe initiatieven, moderne varianten op oude samenwerkingsvormen.

Dorpshuis 2.0
Het oude dorpshuis is dood, maar zo’n nieuwe variant springlevend. Wie Society 3.0 heeft gelezen, herkent gelijk de mesh: samenwerkingsvormen die ontstaan op basis van behoefte en waar iedereen zijn/haar expertise kan toevoegen. Daphne denkt zelf dat de traditionele horeca ten dode is opgeschreven en dat alleen nieuwe vormen van samenwerking, die actief en flexibel inspelen op behoeften, overleven.

Regelgeving aanpassen
In Utrecht heb je al combinaties van een kledingwinkel of kapper en wijnbar. Steeds meer verenigingen worden door bezuinigingen uit de buurthuizen gedreven en de cultuursector denkt de komende jaren méér dan dertig procent inkomsten uit horeca te halen. Daarom moeten we kansen omarmen en daar waar regelgeving wringt, deze aanpassen aan de tijd.

Wie krampachtig zijn eigen domein wil blijven beschermen, met regelgeving uit een vorige eeuw, vecht tegen windmolens. Dan heb je inderdaad geen toekomst en ben je ten dode opgeschreven. Dus blijven we zitten waar we zitten?

Hermannus Stegeman is voormalig horeca-uitbater, eigenaar van Ruelle Horeca Consultancy, een onafhankelijke hospitalityprofessional en bestuurslid bij Koninklijke Horeca Nederland Utrecht.

Reacties op zijn column(s) zijn welkom via Twitter.com/Hermannus of info@ruelle.nl. Ook kunt u uw reactie natuurlijk hieronder achterlaten.