Op basis van uw persoonlijke smaakvoorkeuren honderd receptideeën aangereikt krijgen. In een paar seconden en ook nog eens met productcombinaties die niet als ‘normaal’ klinken. Dat moet wel het werk zijn van een hele creatieve chef-kok.
Creativiteit: het is vaak ongrijpbaar. Het is er ineens en ontwikkelt zich dan tot een idee. Sommige mensen zijn er van nature heel goed in, bij anderen ontstaat het door samenwerking. Creativiteit wordt meestal puur als een menselijk proces gezien.
Creatief als ik ben, zocht ik op Wikipedia de definitie van creativiteit op. "Creativiteit wordt in de verschillende wetenschappen nogal verschillend geïnterpreteerd, maar wijst in het algemeen naar een vermogen om iets nieuws te scheppen. Een individu of een groep toont creativiteit wanneer een nieuw concept of object wordt gemaakt, of wanneer een originele oplossing voor een probleem wordt gevonden."
De recepten op basis van persoonlijke smaakvoorkeuren worden inderdaad aangereikt door een chef-kok. Chef Watson en die werkt bij IBM. Watson verwerkt data volgens hetzelfde patroon als het denkproces van de mens. Het is een computerprogramma dat op basis van jouw voorkeur en gekozen thema, een serie creatieve recepten aanreikt die ‘gegarandeerd’ goed smaken. Denk aan een tiramisu met blauwe kaas en ras-el-hanout. Zou u het bedacht hebben of, beter nog, vooraf geloofd hebben dat dit een smaakvolle combinatie is?
Er is ook een naam voor: cognitief koken. Analyses, interpretaties en evaluaties van grote hoeveelheden data, kenmerken en door professionele chefs gebruikte smaakcombinaties worden gebruikt om u een recept te geven op basis van uw voorkeur.
Het betekent een nieuwe vorm van culinaire creativiteit. Maar dit kan de mens toch ook dus waarom is Watson dan een verrijking? Er zit een begrenzing in de capaciteit en snelheid van de hersenen om informatie te observeren, te interpreteren en te evalueren om tot een beslissing - het recept - te komen. Watson kan tweehonderd miljoen pagina’s doorlezen en begrijpen. Per seconde. Stel daarna in gewone mensentaal een vraag en Watson levert de uitkomst. Natuurlijk is het wel een kwestie van voldoende informatie in Watson stoppen om tot een beslissing te komen, maar dat is logisch en niet anders dan bij het menselijk brein. Een nieuw recept ontstaat door kennis van producten, het chemische samenspel tussen die producten en de kennis (lees: ervaring) van de chef-kok.
Wil je als kok boven de middelmaat uitstijgen in de culinaire toekomst dan wordt het misschien wel belangrijker dat je steengoed bent in het kunnen uitvoeren van een gerecht dan in het bedenken van een creatief recept. Het ambacht koken wordt dus nog belangrijker. Watson kan dan een bijna uniek recept aanreiken wat voldoet aan de smaakvoorkeur van de gast, maar de kok is nog altijd degene die het bereidt ….. Eet u ook niet liever de best gebakken biefstuk ter wereld dan een slecht uitgevoerde, unieke creatieve creatie?

