Er zijn ondernemers die precies weten wat de markt wil en daar uitstekend op inspelen. Elk concept dat zij ontwikkelen wordt een succes. Of ondernemers die door keihard werken en met constante betrouwbare kwaliteit een gedegen onderneming opzetten.
Column HTC - Puck Wilbers
Er zijn daarentegen ook ondernemers die eigenlijk niets anders doen dan ondernemertje spelen - soms helaas uit onwetendheid. Ondernemers die starten zonder uitgewerkt plan en daarom geen krediet kunnen krijgen bij de bank.
Die vervolgens een louche figuur tegenkomen waar zij zich door laten inpakken en met hem een te dure leenconstructie aangaan. Die goodwill betalen voor een pand dat al jaren leegstaat en een overnamesom voor inventaris die ‘nooit gebruikt’ is - maar wel al 25 jaar oud. En/of die huur betalen die buitenproportioneel is.
Groot kasverschil
Vervolgens doen sommige van deze ondernemers weinig moeite om de zaak vol te krijgen, de website werkt niet goed en sales & marketing is te duur. Om kosten te besparen betalen ze personeel zwart uit, is een accountantskantoor geen optie, verzekeren ze niets en doen ze de inkoop zo minimaal mogelijk (en rennen ze bij tekorten naar de supermarkt).
Verder werken ze met verouderde kassasystemen waarin geen productcodes zijn aangemaakt en is het eigen verbruik gigantisch. Soms komt daar ook nog een riant salaris voor zichzelf bij. Resultaat: de administratie vertoont na een jaar een kasverschil van tienduizenden euro’s.
Te hoge schulden
Voor ondernemers die in deze situatie terechtkomen uit onwetendheid is dit allemaal erg vervelend. Ze hebben geen slechte bedoelingen, maar zijn te jong, slecht voorbereid en hebben geen achterban die hen corrigeert. De drempel om een onderneming te beginnen is voor deze doelgroep simpelweg te laag. Voor deze ondernemers is het ontzettend belangrijk om partijen tegen te komen als Koninklijke Horeca Nederland, een accountmanager van de bank of een adviesbureau dat hen kan begeleiden en behoeden voor deze misère.
Maar schijnbaar glippen zij door de mazen van het net en komen ze pas in contact met betrouwbare partijen als het leed al is geschied. In sommige gevallen is er dan gelukkig met veel hard werk nog een kans op verbetering. In de meeste gevallen zijn de schulden echter te hoog opgelopen.
Verplicht diploma
Vakmanschap en ondernemerschap komen niemand zomaar aanwaaien en de horeca is geen hobby, ook al lijkt het van buitenaf soms wel zo. Het probleem is dat er voor de meeste beroepen in onze maatschappij diploma’s moeten worden behaald, maar dat iedereen een zaak kan gaan beginnen en zich kan laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Vroeger moest een ondernemer een diploma hebben alvorens hij een inschrijving kon krijgen. Dit is jaren geleden afgeschaft.
De KvK biedt tegenwoordig met de beste bedoelingen informatie aan en organiseert workshops om mensen voor te bereiden op het ondernemerschap. Deze workshops kennen echter een minimale opkomst en de informatie wordt weinig opgevraagd. Vandaar dat ik zeg: verplichte cursussen en ondernemersexamens passend bij de branche waarin men begint voordat een KvK-inschrijving kan worden behaald!
Deze column van Puck Wilbers van HTC Advies verscheen in Proost! 03 van 2012. Reageren kan via de mail en telefoon (06-22794134). Of laat hieronder uw reactie achter.

