Ik wilde eigenlijk een saaie column schrijven. Even snel een slap stukje tekst tikken, insturen en klaar. Gewoon zo’n column waarna je als lezer denkt: goh, die kan ik de volgende keer wel overslaan. Maar ik kan het niet. Niet voor mijzelf, niet voor het fantastische team dat elke maand weer dit prachtige blad voor jullie maakt en al helemaal niet voor jullie als lezers.
De slogan ‘horeca is topsport’ gaat niet alleen over de topbedrijven in onze branche, maar geldt voor iedere zaak. Elk moment wordt van ons als ondernemers en medewerkers gevraagd dat wij maximaal presteren. Voor jou tien andere gasten, is een luxe die niemand zich kan permitteren. Elke gast vergt maximale inspanning en aandacht. Momenten van verslapping kunnen gasten kosten, of omzet. Juist nu alle gasten welkom zijn en elke euro omzet telt, mag je verwachten dat elk horecabedrijf hiervan doordrongen is.
Maar mag je dat ook echt verwachten? Kan je verwachten van medewerkers en ondernemers dat ze de hele dag voor elke gast optimaal presteren en klaarstaan? Hoe vaak wordt er bij jou in de zaak door jouw medewerkers of jezelf gedacht dat het wel even een paar tandjes minder mag? Dat niet zo lekker getapte biertje: ach, dat kan er eigenlijk best wel mee door. Natuurlijk zag ik dat smoezelige randje op het wijnglas, maar de gast vindt dat vast niet erg of poetst het zelf wel weg. Die tafel? Die ruimen we straks af, er zijn toch nog andere vrij waar gasten aan kunnen zitten. En checken of de toiletten nog op en top zijn? We nemen eerst even zelf een kop koffie, het was zó druk.
Als de vermoeidheid toeslaat in je hoofd, als het jou en jouw medewerkers niet meer uitmaakt of je optimaal presteert, als niet iedere gast even belangrijk meer is en even goed geholpen moet worden, dan zal dit waarschijnlijk ook een vrij nutteloze en saaie column voor je zijn. Maar ach, voor jou tien andere lezers … Toch?
Een gast die je kwijt bent, krijg je niet meer terug. Toch kennen we allemaal de zaken waar de aandacht is verslapt, die geen conditie meer hebben. Waar horeca niet meer als topsport wordt bedreven. Zaken waar de vermoeidheid is toegeslagen en de fut helemaal uit lijkt te zijn. Die ondernemers hebben in mijn optiek maar twee keuzes. Stoppen of weer hard gaan trainen en werken aan de conditie. Want voor jou tien andere zaken die wél presteren …

