Simpele tips voor betere thee

Na water is thee wereldwijd het populairste drankje. Gek dan toch eigenlijk dat thee in de meeste horecazaken in ons land zo weinig aandacht krijgt? Sterker nog: als gast moet je het meestal zelf zetten. Je krijgt een kop warm water, een doos met theezakjes en dan is het aan jou. Ik vind dat op z’n zachtst gezegd, nou ... opmerkelijk. Stel je voor dat je bij mij in de zaak zelf je melkschuim moet inschenken als je een cappuccino bestelt. Dat is ondenkbaar! Maar waarom werken we met thee dan wel zo?

(Photo: SXC)

Groen versus zwart
Het kan anders, beste collega’s. En eigenlijk heel eenvoudig. Je hoeft echt niet meteen met losse theeën te gaan werken en jarenlange opleidingen te volgen tot theesommelier om je gasten betere thee voor te zetten. Begin bijvoorbeeld met onderscheid maken tussen zwarte en groene theeën. Je zet deze namelijk op verschillende manieren. Groene heeft water met een lagere temperatuur nodig dan zwarte, ongeveer tachtig graden. Zwarte thee kan wel kokend water hebben. Als je zo’n basisprincipe weet, ben je in staat je gasten beter te adviseren. Ze zullen blij verrast zijn, geloof me. Je kunt ook actie ondernemen door bijvoorbeeld waterkokers aan te schaffen die op verschillende temperaturen instelbaar zijn.

Rust en tijd
Het kan echt nog veel simpeler. Geen investering voor nodig. Vertel je gasten wanneer je groene thee aan hun tafel serveert, dat ze even moeten wachten met het zakje in het water laten zakken totdat ze hun handen niet meer branden aan het gloeiend hete glas. Pas dan is het water genoeg afgekoeld en kan de thee erin. Zeg er dan meteen bij dat ze niet moeten soppen met het zakje. Dit geldt overigens voor alle soorten thee, niet alleen voor groene. Thee heeft namelijk tijd en rust nodig om smaak af te geven. Geef het die ook.

En wanneer is de thee dan goed? Als het water gekleurd is, is een veelgehoorde misopvatting. Sommige theeën geven amper kleur af, maar hebben wel enorm veel smaak. Een stelregel is: als de damp die van het water komt naar thee ruikt, haal je het zakje uit het glas. Je verrast je gasten met dit soort simpele tips. En je zult zien dat je zelf ook nieuwsgieriger wordt naar thee. Het is zó boeiend en een reis zonder eindbestemming. Beloofd.