Het is 1 van mijn favoriete vragen aan ondernemers: “Wat is het onderscheid tussen de winst- & verliesrekening en de geldstroom?”.
(Photo: Nkzs @ SXC.com)
U moet ook even nadenken? Dat verbaast me niet. Als ik 1 op de 10 keer een goed antwoord krijg prijs ik me al gelukkig. Tegelijkertijd bedroeft het me ook. Een goed pilsje tappen is aardig, een mooi gerecht neerzetten top en gasten die tevreden de deur uitgaan natuurlijk helemaal geweldig.
Maar als aan het eind van de rit de bankrekening niet gevulder is, heeft u toch echt iets verkeerd gedaan.
Uitleg
Om even terug te komen op bovengestelde vraag: de winst- en verliesrekening geeft de fiscaal belaste winst aan. Omdat afschrijvingen geen uitgaven zijn telt u die bij de winst op. Vervolgens brengt u hierop in mindering de aflossingen aan financiers en vervangingsinvesteringen die niet gefinancierd zijn. Ook haalt u bij een eenmanszaak of vof de privéonttrekking eraf.
Wat resteert noemen we de vrije geldstroom. En die blijkt maar al te vaak negatief te zijn of in ieder geval flink af te wijken van het getal dat bij de winst staat aangegeven.
Onafhankelijk
Is het nu zo belangrijk om het verschil tussen winst en geldstroom te kennen? Nee hoor, ontzettend belangrijk! Een positieve geldstroom maakt u namelijk onafhankelijk van een financier als u een investering wilt doen. Ook creëert ze ruimte om aan pensioenopbouw te doen.
En misschien dat u er nu nog niet aan denkt, maar alleen een positieve geldstroom staat garant voor een economische waarde van uw exploitatie. Niemand wil uw bedrijf overnemen als er geld toegelegd moet worden op de exploitatie.
Jaarrekening
Met een goed financieel inzicht kunt u uw bedrijf in de juiste richting sturen. Het begint met het tijdig ontvangen van de jaarrekening. Krijgt u deze bijvoorbeeld pas in mei, dan bent u een paar maanden te laat om achter een teruglopende brutowinst en gestegen personeelskosten te komen.
Controlestrook
En u kunt nog meer met uw bedrijfscijfers. Wanneer hebt u bijvoorbeeld voor het laatst een controlestrook uitgedraaid op het niveau van gerechten en drankjes? Ik deed dit laatst voor een ondernemer en kwam tot de schokkende conclusie dat op sommige gerechten tweemaal vaker een retourboeking gedaan was dan dat het gerecht verkocht was.
Roosteren
Een andere manier waarop u uw bedrijfscijfers kunt gebruiken is door bij het roosteren van medewerkers een norm voor personeelskosten te benoemen en de uren per persoon met bijbehorend uurtarief te berekenen. Op die manier komt u niet te laat achter het uit de hand lopen van personeelskosten en maak je meerdere mensen bewust van de directe link tussen roostering en kosten.
Overleven
Oftewel: bedrijfscijfers benutten is van vitaal belang om inzicht te krijgen in uw onderneming en deze zo te verbeteren. Is het niet voor de korte termijn om te overleven dan wel om op de lange termijn uw bedrijf goed te kunnen verkopen. Saai? Tijdsintensief? Wees gerust, u hoeft geen accountant te worden, u houdt nog genoeg tijd over voor uw gasten.
Reacties zijn welkom op thierry.neufeglise@4ratio.nl.

