Ik zal mij even voorstellen: Joris Hagting, liefhebber. Niet alleen van mijn vrouw en kinderen, maar ook van mijn vak als horecaondernemer. Ik kan genieten van goede schnitzels en exclusieve gerechten. Het meeste geniet ik echter van gastvrijheid, van mensen die het leuk vinden om te mogen doen wat ze doen. Bijdehandse opmerkingen als het kan en gepaste afstand als het moet. De kunst is om dat steeds beter te doen en dat kan op verschillende manieren. Ik doe dat graag door collega’s te observeren en met ze in gesprek te gaan, zowel online als ofline. Ik kan het iedereen aanbevelen.
Soms heb je om bedrijfsmatig te verbeteren echter andere middelen nodig. Vakmensen op gebieden die je zelf niet als eerste bedenkt: sectorcijfers, benchmarks, financiële overzichten die gemiddeld zijn en meer van dat al. Daar hebben we gelukkig als horecaondernemers ook verschillende hulpbronnen voor. KHN, SVH en het BHC zijn wel de bekendste. Alleen wordt het wat hen betreft momenteel lastig.
KHN, SVH en BHC
KHN is onze eigen kortingsverzamelaar en kan ons goed in de pers neerzetten als het moeilijke dossiers betreft maar het middenin 'de keuken' staan doen deze politici allang niet meer. SVH geeft aan dat er gestopt moet gaan worden met de meesterkoks en in al haar wijsheid heeft onze regering besloten het BHC op te heffen. En nu? Mijn horeca-club moet zich maar door deze crisis heen worstelen? Dat lukt sommigen wel, maar anderen hebben het gewoon zwaar.
Voetbal
Ik vergeet bijna om nog een liefhebberij van mij te noemen: voetbal! De belangrijkste bijzaak van de wereld. Ook ik heb een club die mijn voorliefde heeft, maar ik kan ook prima genieten van een mooie wedstrijd tussen twee teams die het gewoon leuk vinden om te mogen doen wat ze doen met als doel hun gasten vermaken en er natuurlijk ook zelf beter van te worden. Laat die club van mij nou ongeveer in dezefde staat verkeren als onze horeca-club nu.
Ik denk aan een colum in 2010 van één van de clubiconen die precies aangaf wat er volgens hem mis was met de club. Na twee maanden van problemen opsommen op alle fronten als bestuur, opleiding en clubliefde deed hij een oproep aan alle leden: ga over tot actie! En zo geschiedde: een maand later tijdens een ledenvergadering gaven leden, en met name spelers en oud-spelers, massaal gehoor aan deze oproep. De club kwam weer in handen van de voetballers en liefhebbers van de club. Met als ultieme beloning: een derde ster.
Revolutie
Wordt het niet eens tijd voor een fluwelen revolutie binnen onze horeca-club of is deze misschien al gaande? Bestuurders met grote ego’s, een opleidingsinstituut in zwaar weer en een enorme hoeveelheid kennis die verloren dreigt te gaan. Spelers en oud-spelers sta op! Laten we de club zelf weer in handen nemen met als doel een club te zijn waar we trots op kunnen zijn en een sterrenzaak waar iedereen deel van uit wil maken. Samen staan we sterker.
Een enthousiaste liefhebber!
Joris Hagting
Daaldersplaats.nl
Twitter.com/Daaldersplaats
Twitter.com/Joris_Hagting

