De wereldhandel in gedistilleerde drank heeft zich hersteld van een dip in 2009. Vooral whisky profiteert hiervan.
Vorig jaar steeg de consumptie van geïmporteerde drank met 4,3 procent tot 125 miljoen liter. Volgens het onderzoeksbureau International Wine and Spirit Record (IWSR) halen met name de Verenigde Staten, Rusland, Oekraïne, Duitsland en Brazilië veel buitenlands gedistilleerd in huis.
Whisky profiteert het meest van de groeiende handel in spirits, met een stijging van 48,6 miljoen liter. Schotse whisky heeft nu een marktaandeel van 21 procent, waarmee de turfrijke drank de voormalige koploper wodka (20 procent) is voorbijgestreefd. Volgens het IWSR zijn consumenten op zoek naar nieuwe smaken en stappen zij daarom van white spirits over op brown spirits. Drankenconcern Diageo – verantwoordelijk voor héél veel Schotse whiskymerken - rekent op een blijvende groei.
Dat blijkt wel uit het recordbedrag van een miljard pond (1,25 miljard euro) aan geplande investeringen in de komende 5 jaar. Er komen 2 nieuwe stokerijen bij om de productie met 30 à 40 procent te verhogen. Eerder maakte het blended Scotch-merk Chevas Brothers bekend 40 miljoen pond (50 miljoen euro) te besteden aan het verhogen van de productie met 25 procent.
Jack Daniel's
Ook de bekende Tennessee-whiskey Jack Daniel’s doet het goed. Zo goed, dat het Amerikaanse bedrijf een tweede vatenfabriek laat bouwen. “Om aan de vraag te kunnen voldoen”, aldus eigenaar Brown-Forman. De nieuwe cooperage komt te staan in Alabama, de staat ten zuiden van Tennessee. Volgens planning biedt de fabriek hier in 2014 werk aan 200 mensen, die de vatenvoorraad voor de distilleerderij moeten verdubbelen.
Tennessee-whiskey rijpt minimaal 2 jaar in nieuwe vaten van Amerikaans eikenhout. Er zijn continu nieuwe nodig, want elk vat mag maar 1 keer worden gebruikt. Dat komt de Schotten dan weer goed uit, want veel ‘afgedankte’ vaten gaan de oceaan over om te worden hergebruikt voor het opvoeden van Schotse whisky.
Wijnwereld
In de wíjnwereld is de ‘levende bodem’ steeds vaker onderwerp van gesprek. Het gaat dan om de gunstige effecten van ondergrondse insecten en micro-organismen op terroirexpressie en kwaliteit. Zo helpen eencellige bodemschimmels die op de wortels leven de plant bij het opnemen van mineralen en produceren zij zelfs natuurlijke antibiotica. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn funest voor het bodemleven.
Helaas is er nog steeds geen goed alternatief gevonden voor het gebruik van kopersulfaat. Dat is toegestaan in de biologische druiventeelt omdat het de enige remedie is tegen de veel voorkomende schimmel meeldauw. Organische wijnbouw garandeert dus geen ‘levende bodem’.
Viña Emiliana
Viña Emiliana (Chili), het grootste organische wijnbedrijf ter wereld (ongeveer 600 hectare biodynamisch en 400 hectare biologisch), is onlangs door het Britse magazine The Drinks Business uitgeroepen tot Green Company of the Year. Het is heel goed mogelijk dat er kopersulfaat is gebruikt in de wijngaarden in de vochtige, relatief koele Casablanca Valley, waar de druiven wortelden voor de Signos de Origen, La Vinilla, 2011.
Niettemin is deze wijn van Chardonnay (65 procent) en Viognier (20 procent), aangevuld met Marsanne en Roussanne zeer de moeite waard. Een stevige wijn (14,5 procent), 10 maanden gerijpt op vaten van Frans eikenhout. Sappig tropisch fruit, citrus, kruidige bloemen, gember, houtaroma’s en karamel vormen een evenwichtig geheel.
Een karaktervolle wijn en tegelijk verleidelijk toegankelijk voor een breed publiek. Door de producent aanbevolen bij gegrilde inktvis en hamrolletjes met aardappelsalade. Goed koel (10 ºC) schenken.

