De afgelopen jaren volgden diverse, kortstondige hypes op zomerdrankjesgebied elkaar in rap tempo op. Er kwamen wijnen met minder alcohol op de markt die in de meeste gevallen daardoor ook wat aan smaak verloren hadden en er werden hippe flesjes gelanceerd met wijncocktails die vaak al oxideerden in de verpakking, wat dan vaak weer gemaskeerd werd door toevoeging van citroenzuur. Die hippe marketingdrankjes dronk je met een rietje, dat was dan wel weer slim, want dan rook je de muffe aroma’s niet. En die kortstondige, fancy drankjes hadden nog iets gemeen: ze waren vaak duurder dan de traditionele, betere, echte wijnmixen. Die je heel snel en ook veel lekkerder zelf kunt samenstellen …
Ik heb die nepdrankjes nooit opgenomen in mijn winkelassortiment. Mensen die wijnen met minder alcohol willen adviseer ik de drank aan te lengen met sodawater en ijsblokjes, alsmede een schijfje citroen toe te voegen. Heerlijk op het terras in de zon. Niet alleen weet je dan wat er in je glas zit; het drankje is ook dorstlessend en bevat minder alcohol. Slim, want als het warm en dorstig weer is drink je snel iets meer en zakken drankjes met veel alcohol soms tot in je tenen.
Zo’n drankje heet in ieder geval spritzer en is oorspronkelijk afkomstig uit Oostenrijk. Bij dit rijk was ooit het noordoosten van Italië ingelijfd en in dat gebied ontstond destijds een Italiaanse afgeleide van de Oostenrijkse spritzer: de spritz. Dat die Oostenrijkers letterlijk water bij de wijn deden vonden die Italianen eigenlijk maar niks, dus voegden ze er een typisch Italiaans aperitief aan toe om het drankje wat meer pit te geven. Zo werd spritz een mix van Aperol, Campari of Cynar, aangelengd met prosecco en sodawater. Geserveerd over ijs met een schijfje sinaasappel of een olijf. Laatstgenoemde doet het overigens goed als je Cynar gebruikt, een Italiaanse artisjokkenbitter.
De Aperol-versie wint al enige jaren aan populariteit, in ieder geval in de thuismarkt. ’s Zomers is de Aperol niet aan te slepen in onze winkel; vooral onze oosterburen zijn er gek op. Maar terwijl ik de populariteit van spritz en spritzer zie toenemen, verbaas ik me erover dat die trend haast niet terug te zien is in de horeca. Ik zie de dranken er amper op de kaart staan en dat is jammer.
Ik zal even helpen. De meeste spritz-dranken bestaan uit veertig procent wijn, dertig procent water en dertig procent aperitief. In Italië kun je plaatselijk verschillende recepturen vinden. Elke barman maakt daar graag zijn eigen, persoonlijke spritz. Kan ik deze zomer bij u op het terras een spritz of spritzer bestellen?
Petra de Boevere is ondernemer en meestervinoloog, heeft sinds 1993 slijterij-wijnhandel De Vuurtoren in Sluis, heeft een passie voor dranken, blogt sinds 2003 als Meisje van de Slijterij en schreef inmiddels 2 boeken over de kracht van sociale media voor jezelf en je bedrijf.

