Welke wijn ik wil?!

Als bierliefhebber eet ik vaak een hapje in een biercafé. Het is bijna een slechte grap als ze mij dan negen van de tien keer bij het opnemen van de bestelling vragen: “Welke wijn wilt u? De suggestie bij het menu?” Nog erger wordt het als ik vraag welke biersuggestie ze voor   mij in petto hebben. Het blijft vaak stil. Helaas is het geen grap maar realiteit. En ik blijf het fascinerend vinden dat het personeel het gewoon echt niet vreemd vindt!

Hoe zou dat nu komen, vroeg ik mij meerdere keren af: een biercafé dat een wijnsuggestie geeft. In veel gevallen kan het niet anders dan een aanpassing in de bedrijfsvoering zijn geweest. Toen de vraag naar speciaalbier toenam, stelde men een bierkaart op. Jaren na dato staat echter nog steeds alleen die wijnsuggestie bij het eten op de kaart.

Geloof mij: bierliefhebbers willen erg graag bier bij het eten. En de meesten hebben daarbij ook de hulp van de kastelein nodig. Dus is het nu echt tijd voor de volgende stap.

Je kunt er veel of weinig tijd in steken om goede bier-spijscombinaties te maken. Er zijn bijvoorbeeld diverse opleidingen die je uitgebreid helpen, maar je kunt ook een snelle start maken op basis van verschillende websites en boeken. Combineer een pils of witbier met de voorgerechten, neem een zwaar, blond bier bij hoofdgerechten met wit vlees of vis en serveer een donker, dubbel bier bij rood vlees. Een chocoladedessert past weer geweldig bij een stout of kriekenbier en een kaasplankje is helemaal smikkelen en smullen met de quadrupels of trappistenbieren.

In de perfecte bier-spijscombinaties gaat het ook om nuance, dat klopt, maar daar kan je natuurlijk naartoe werken. Net als met wijn hoef je met bier-spijscombinaties echt niet direct op topniveau te beginnen.

Veelgehoorde kritiek over bier bij het eten is dat je er zo vol van raakt. Bier heeft iets dat wijn niet heeft: koolzuur. Het is dus wel belangrijk om daar rekening mee te houden bij het samenstellen van de combinatie. Brouwers maken bier met een verschillend koolzuurgehalte. Veel koolzuur zorgt er ook voor dat veel smaak over de tong en door de neus wordt opgepikt. Dat geeft dus een behoorlijke smaakimpact en kan dus al snel voor een vol gevoel of verzadiging zorgen.

Inmiddels hebben we al ruim 165 brouwerijen in Nederland. Daarnaast zijn er erg veel cafés en restaurants met een uitgebreide bierkaart. We zijn enthousiast geworden over de grote smaakdiversiteit in bier, getuige de verkoopgroei van speciaalbier. Laten we die bierliefhebber dan ook echt verwennen tijdens het eten door een mooie biersuggestie te presenteren bij het menu!