Er is een tijd geweest dat ik dacht dat zwart geld binnen de horeca iets van het verleden was. Inmiddels ben ik een paar grote ‘wakker worden!’-momenten verder en als ik niet oppas, denk ik: het zal wel nodig zijn. Of: het hoort bij de bedrijfstak. Vooral die laatste gedachte beangstigt me. Het imago van de horeca is onder beleidsmakers en financiers toch al niet je van het, en als we niet oppassen komt de branche alleen nog in het nieuws bij de eerste zonnestralen van het jaar of het zoveelste incident.
Wat is eigenlijk het nut van zwart geld? Een enkele vergeten aanslag op de kassa zet geen zoden aan de dijk, dus echt zinvol lijkt het pas te zijn als het om substantiële bedragen gaat. Bijvoorbeeld: er wordt twintigduizend euro aan omzet niet geregistreerd. Als het de lage-btw-omzet betreft, bespaart de ondernemer zich een afdracht van 1.132,08 euro. En stel nu dat de ondernemer het goed doet, dan kan het maar liefst 9.811,32 euro aan inkomstenbelasting schelen.
Zo gesteld lijkt het best interessant om te doen, dat zwarte geld. Wie heeft er nu niet liever tien mille in de kontzak in plaats van op de rekening bij de Grote Blauwe Graaier? Het rekenkundige voordeel wordt echter wel snel kleiner naarmate meer sprake is van een laag bedrijfsresultaat. En dan moet de vraag gesteld worden: is het het waard? Een ondernemer die omzet niet registreert wordt chantabel én loopt het risico dat het ooit aan het licht komt. Nog erger wordt het als uit de niet-geregistreerde omzet personeel zwart wordt betaald. Dan zijn er nog meer mensen die er vanaf weten en is er naast een latente claim van omzet- en inkomstenbelasting ook kans op een naheffing plus boete van loonbelasting en heffingen.
Als u nu nog mocht denken: dat zijn zorgen voor morgen, legt u de vinger precies op de zere plek. Steeds vaker laten kopers van horecabedrijven zich leiden door het verdienpotentieel van een onderneming. Uitgaande van hetzelfde rekenvoorbeeld als hiervoor - dus twintigduizend euro niet-geregistreerde omzet tegen een laag btw-tarief - terwijl wel alle bedrijfskosten geboekt zijn, levert dat al snel een waarderingsuitkomst op die minstens honderdduizend euro lager uitvalt. En waar een koper het vroeger als een pre zag dat de verkoper aangaf dat er wel meer omzet in zat dan op papier staat, haakt een koper daar nu op af. Immers: niet-afgedragen belastingen kunnen én worden steeds vaker afgewenteld op de nieuwe eigenaar als de fiscus erachter komt.
Weersta dan ook de verleiding om te werken met zwart geld. Op de korte termijn levert het misschien voordelen op, maar de risico’s op de lange termijn zijn het simpelweg niet waard. Zwart geld? Dom geld.

